– Tenn levende lys og lag barn

STRØMSPAREKONKURRANSE: Ingeniør Ingvar Brohaug i Nord-Østerdal Kraft  lag (fra venstre), ordfører Svein Borkhus i Alvdal, varaordfører Odd Arne Skjæret i Tolga og varaordfører Merete Myre Moen i Tynset.

STRØMSPAREKONKURRANSE: Ingeniør Ingvar Brohaug i Nord-Østerdal Kraft lag (fra venstre), ordfører Svein Borkhus i Alvdal, varaordfører Odd Arne Skjæret i Tolga og varaordfører Merete Myre Moen i Tynset. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Slukk lyset og gå ut og se på stjernehimmelen. Etterpå kan folk gå inn og varme seg godt med å gjøre noe for å øke folketallet i Fjellregionen.

DEL

Ordfører Svein Borkhus i Alvdal vil komme med denne oppfordringen når det er er Earth Hour lørdag kveld.

For femte året konkurrerer Alvdal, Tynset og Tolga om å spare mest strøm, og Alvdal-ordføreren har fått den lyse ideen om at det fint lar seg kombinere med egeninnsats for å øke folketallet i regionen.

– Om ni måneder er det nyttår, og da kan vi ha en julekonkurranse om om hvem som får nyttårsbarnet. På den måten slår vi to fluer i en smekk med å spare strøm og lage barn, og har sikret et godt befolkningsgrunnlag videre, smiler Borkhus.

Tolga best to år på rad

Varaordfører Merete Myhre Moen i Tynset og varaordfører Odd Arne Skjæret i Tolga slutter gjerne opp om oppfordringen på vegne av sine innbyggere. Men for øyeblikket er begge mest opptatt av å bli den beste kommunen til å spare strøm.

– Tolga har vunnet konkurransen de to siste årene. I fjor slukket vi også gatelysene, men jeg er ikke sikker på om det vil bli gjort i år. Uansett vil alle offentlige bygg, med unntak av sjukehjemmet slukke lyset i en time lørdag kveld. Earth Hour har stort fokus i hele verden, og til og med store verdensbyer gjør ganske mye ut av det, sier Odd Arne Skjæret.

Har med bevisstgjøring

Myhre Moen vil gjerne oppfordre tynsetingene til å slukke lyset og gjøre noe som er litt annerledes enn det de vanligvis gjør på en lørdagskveld.

– Ta dere en time ute i lørdagskvelden for å se på stjernehimmelen eller hva som helst. På Tynset har vi hatt en runde i barnehager og skoler i håp om at barna skal gå hjem og påvirke familien til å slukke lyset en time mellom 20.30 og 21.30 lørdag kveld. Dette er noe som interesserer unger generelt, og det handler om bevisstgjøring. Selv har jeg vakt på Tynset sjukehus lørdag kveld og skal sørge for å være innom alle doer og lagre for å slokke lyset, sier hun.

Ingeniør Ingvar Brohaug viser til at for å være med i Earth Hour er det et krav om at lyset skal være avslått i alle kommunale bygg.

– Jeg tror at også bedrifter har blitt bedre til å stenge og slokke lyset når de går hjem. Særlig for bedrifter som har kjeler i produksjonen er det sånne ting som drar mye strøm. Selvfølgelig avhenger det av på størrelsen på kjelen, men for en bedrift som Synnøve Finden kan strømbruken fort komme opp i 50 kilowatt timer på en klokketime, sier han.

Artikkeltags