Tror på seier i felles kamp for arkiv

Tverrpolitisk for arkiv: Tynsetordfører Bersvend Salbu hadde med seg Berit Norseth Moen (H) ordfører i Folldal Egil Eide (Sp), Morten Sandbakken (Ap), ordfører i Os, Arnfinn Nergård (Sp), Merete Myhre Moen (Sp), tidligere stortingsrepresentant for Hedmark KrF, Åse wisløff nilssen, og Kjetil Lorentzen (KrF) til Stortinget i går.alle foto: Tore S. Rasmussen

Tverrpolitisk for arkiv: Tynsetordfører Bersvend Salbu hadde med seg Berit Norseth Moen (H) ordfører i Folldal Egil Eide (Sp), Morten Sandbakken (Ap), ordfører i Os, Arnfinn Nergård (Sp), Merete Myhre Moen (Sp), tidligere stortingsrepresentant for Hedmark KrF, Åse wisløff nilssen, og Kjetil Lorentzen (KrF) til Stortinget i går.alle foto: Tore S. Rasmussen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre og Frp hevder det ikke er omkamp om arkiv. KrF tror Regjeringen har forhastet seg. Tynsetordfører Bersvend Salbu tror det går vegen, men lover å fortsette kampen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

De sterkeste signalene Salbu fikk etter en heseblesende dag i Stortingets korridorer var fra KrF-leder Knut Arild Hareide som ikke var overbevist over Høyre og Frp sitt argument om manglende utredning.

– Dette virker som hastverksarbeid fra den nye regjeringen, slo han tydelig fast under det fem minutter lange møtet tynsetordføreren fikk i korridorene utenfor KrFs kontorer på Stortinget.

LES OGSÅ: Til Oslo for å jobbe for arkivet

Sammen med en bredt tverrpolitisk delegasjon fra hele Nord-Østerdal møtte Salbu hele Hedmarksbenken, Lederne i KrF og Venstre, og finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik.

Positivt fra Venstre

Nordøsterdølene møtte Trine Skei Grande i Stortingskafeen. Salbu rapporterte i etterkant at hun også var positiv og at hun forstår saken godt.

Saken var dog helt ny for Skei Grande, og hun var ikke villig til å kommentere den overfor media.

– Men Trine forstår saken godt. Likeså Knut Arild, slo Salbu fast etter møtene.

Etter en dag i Stortinget er Salbu mer optimistisk enn han var da nyheten kom fredag. Han føler han har hele Hedmark med seg i kampen.

– Det jobbes veldig bra fra ytterste høyre til venstre, sier han.

– Men det er ingen som lover noen ting. Her må vi stå på og jobbe hele vegen, understreker han.

Ingen omkamp

Gårsdagen startet med at delegasjonen fra Nord-Østerdal møtte hele hedmarksbenken. Noe som i det minste viser at saken tas alvorlig av alle hedmarkingene på Stortinget, uansett politisk side.

– Det er ikke så ofte at aktører får møte hele benken, sa Knut Storberget (Ap) som ledet møtet.

Etter møtet var Gunnar A. Gundersen fra Høyre og Tore André Johnsen fra Frp tydelige på at det ikke er en arkivstopp, bare en brems for å gjennomføre utredningen.

– Det er ikke noe omkamp, og det er ikke noe forsøk på å flytte det noe annet sted. Sånne store beløp skal kvalitetssikres. Det er ikke noe mer dramatikk enn det, sa Johnsen.

– Det er ingen signal om at det er omkamp, sa Gundersen.

Ingen av dem vil si noe særlig om hva de tror muligheten er for at det kommer på budsjettet for 2014, men påpekte at forhandlinger alltid er mulig.

Karin Andersen fra SV lot seg ikke betrygge av de to fra regjeringen.

– Da må de kunne skrive det svart på hvitt. Det som står svart på hvitt er at det kanskje ikke blir noe, sier hun.

Hun og Salbu er fremdeles ikke overbevist over argumentet om utredning. KS2-utredningen skal bare sikre pris, og kan kjøres samtidig som forprosjektet.

Heller ikke Knut Arild Hareide var overbevist over argumentene om behovet for utredning.

– Jeg synes ikke det argumentet er så forståelig, sa han.

I de nærmeste dagene skal hovedtrekkene i budsjettet diskuteres mellom KrF, Venstre og Regjeringen.

Deretter vedtas rammene for statsbudsjettet tirsdag 26. november. Helsearkivet vil bli avgjort i forhandlingene før den tid.

SE VIDEO MED GUNDERSEN HER:

Artikkeltags