Kjell Aukrust sa spøkefullt en gang at det var umulig å dytte bort i en bokhylle i Alvdal uten at det falt ned en kongepokal.

Nå har alvdølene fått et skihistorisk mesterverk til å støtte kongepokalene mot – og viktigst av alt: til å ta ned for å lese og forstå egen stolthet, røtter og historie.

På nytt imponerer skihistoriker, forfatter og folkeminnegransker Thor Gotaas. Hans bok om skiløperbygda Alvdal er hans bok nummer 24, og en av de aller beste han har skrevet.

Boken er ikke bare en hyllest til en av de aller fremste skibygdene i Norge med gode skiløpere i over hundre år. Boken er også en hyllest til Utkant-Norge, til sliterne, til et rikt og variert oppvekstmiljø som har gjenskapt prestasjoner som en naturlig del av bygdesamfunnet.

LES OGSÅ: 

Når en leser Gotaas fortellinger om fattigdom, kameratskap, seighet og lokale personligheter er det lett å forstå hvorfor barn og ungdom fra Alvdal år etter år topper skoleresultatene i Hedmark. Her får en ikke noe gratis. Her er det naturlig å være god.

Gotaas skriver med kjærlighet og innsikt. Vi danser sammen i skisporet i hans tempo med sideblikk på kultur og folkeliv. Gotaas setter standard: det skrives ikke bedre idrettsbøker i Norge enn dette.

SE VIDEO: Gotaas får se boka for første gang!