Jobber for harde livet for å fange solstrålene

SAMARBEID: Et bredt samarbeid skal sikre at folk i Nord-Østerdal får solcelleanlegg som er tilpasset sitt tak og sitt behov. Fra venstre Arne Sandbakken i Nord-Østerdal Kraftlag, Torgeir Svae i Rådhuset Vingelen, Dag Inge Østgård i Østa Elektro og Ivar Often i Nord-Østerdal kraftlag.

SAMARBEID: Et bredt samarbeid skal sikre at folk i Nord-Østerdal får solcelleanlegg som er tilpasset sitt tak og sitt behov. Fra venstre Arne Sandbakken i Nord-Østerdal Kraftlag, Torgeir Svae i Rådhuset Vingelen, Dag Inge Østgård i Østa Elektro og Ivar Often i Nord-Østerdal kraftlag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nord-Østerdal kraftlag og Østa Elektro as dimensjonerer solcelleanlegg i stor stil, og blir ikke arbeidsledige med det første.

DEL

For nå vil «alle» ha solcelleanlegg på taket. I fjor var det en firedobling av installert solkraft i Norge og i Nord-Østerdal er kundene virkelig med på omleggingen.

– Det er travelt ja! Vi har én ansatt som hver eneste dag er ute hos folk for å dokumentere, mens jeg priser og sender ut forslag, sier Arne Sandbakken i Nord-Østerdal kraftlag (NØK).

150 på ti dager

For etter at NØK og Østa Elektro as på Tynset i oktober inviterte pilotkunder inn, har det strømmet på. Håpet var å få med seg 10 til 15 interessenter til pilotprosjekt, men i løpet av ti dager hadde over 150 tatt kontakt.

– Vi har registrert alle som har tatt kontakt, men vi har ikke fått fulgt opp alle enda. Men vi jobber på harde livet, sier Sandbakken.

Han har per i dag laget et 40-talls planer, og regner med å ha 80 nye planer på plass innen 1. mai.

– Det er mye som må registreres og fotograferes ute hos kunden. Alt dette bruker jeg for å dimensjonere og finne de beste løsninger, og da regner vi ned til den minste kabelmeter, sier Sandbakken.

Og det dimensjoneres anlegg for både industribygg, gardsbruk og bolighus.

– Bøndene er veldig på hogget og følger med i tiden, så det er et viktig marked for oss, sier Sandbakken. De ser også på muligheten for å få montert solcelleanlegg på torvtak.

Montering fra april

I etterkant er det Østa Elektro som utfører jobben, og får montert anleggene.

– Vi driver for fullt med å besøke alle, men monteringsmessig kommer vi ikke i gang før fra midten av april, sier daglig leder Dag Inge Østgård i Østa Elektro, som er avhengig av at de store snømengdene først blir borte fra hustakene.

Han trekker fram det positive samarbeidet med NØK, et samarbeid som muliggjør skreddersydde løsninger.

– Vi bruker mye til på grundig prosjektering og optimalisering for kunden, slik at kunden får det anlegget han trenger til sitt tak og til sitt behov, sier Østgård.

Det er arbeidskrevende, og gjør at det tar litt mer tid å jobbe seg gjennom kundemassen.

– Dette gir det beste resultatet for kunden på sikt, sier Østgård, som ikke er i tvil om at samarbeidet vil føre til et ekstra behov for både bemanning og dedikerte ressurser.

Han håper også at alle kommunene er like positive som Tynset kommune, i forhold til hvor enkelt det er å søke for å få montert anleggene.

Egen energi

– Kundene våre er opptatt av miljø, det å være nyskapende og så klart økonomi. Mange setter også stor pris på å kunne produsere sin egen energi, sier Østgård.

Og det er ikke bare i Nord-Østerdal det er en sol-eksplosjon – også på landsbasis etableres det nye anlegg i stor stil.

I 2016 ble det installert over 11 MWp solceller i Norge, mens det i 2015 ble installert 2,45 MWp, noe som betyr en firedobling.

Ifølge Teknisk Ukeblad er det solceller på tak og fasader på næringsbygg som sto for den største veksten. I fjor ble det installert 7,37 MWp i det såkalte næringssegmentet, mot 0,83 MWp i 2015.

Også på bolighus er det en stor økning. I fjor ble det installert 3 MWp i eneboligmarkedet, mot 0,7 MWp i 2015.

Artikkeltags