Anker uaktsomt drap

BEFARTE: Nord-Østerdal tingrett dro på befaring til ulykkesstedet nord for Lonåsen på riksveg 3. Fra venstre aktor Sondre Kr. Halvorsen, forsvarer Nils Anders Grønås og Hans Petter Eidsvåg ved Tynset lensmannskontor.
BEGGE FOTO: Mali Hagen Røe

BEFARTE: Nord-Østerdal tingrett dro på befaring til ulykkesstedet nord for Lonåsen på riksveg 3. Fra venstre aktor Sondre Kr. Halvorsen, forsvarer Nils Anders Grønås og Hans Petter Eidsvåg ved Tynset lensmannskontor. BEGGE FOTO: Mali Hagen Røe

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bussjåføren som ble dømt til uaktsomt drap etter en kollisjon i Lonåsen i fjor sommer anker dommen.

DEL

Det bekrefter bussjåførens forsvarer Nils Anders Grønås.

– Vi mener dommen er for streng, sier Grønås.

Forrige tirsdag ble hans klient, en bussjåfør i 50-årene dømt til 80 dagers fengsel for uaktsomt drap. I tillegg ble han fradømt førerretten de neste fire årene.

Kolliderte

Dette etter at bussen han kjørte tidlig på morgenen den 17. juli kom over i motsatt kjørefelt nord for Lonåsen på riksveg 3, der bussen kolliderte med en møtende personbil. Føreren av personbilen omkom på stedet. Han ble også dømt til å betale saksomkostninger på 4.000 kroner.

– Vi mener at en dom for uaktsomt drap er alt for streng, sier Grønås.

LES MER: Bussjåføren dømt for uaktsomt bildrap

Bussjåføren var tiltalt for både uaktsomt drap og uaktsom kjøring, og Grønås mener at en straff for uaktsom kjøring er mest riktig.

– Dette med tanke på graden av uaktsomhet, sier Grønås.

- Lite synlig

Han forklarer dette med at mye tyder på at personbilen kom kjørende ut fra rasteplassen, og at denne rasteplassen er lite synlig når man kommer sørfra.

– Særlig når det er høysommer og graset er høyt. Alt det grønne skjuler selve rasteplassen, sier Grønås.

LES MER: – 90 dager i fengsel

Han påpeker at også Statens vegvesen konkluderte med at utkjørselen er uheldig, noe han mener at også retten må legge til grunn.

– Og da blir det for strengt med fengsel i 80 dager og tap av førerretten i fire år, sier han.

Så "noe" foran seg

Bussjåføren forklarte i retten at han umiddelbart før ulykken inntraff ble oppmerksom på «noe» foran seg i sitt eget kjørefelt. Han vet ikke hva dette noe var, men vurderte det av en slik størrelse at han måtte svinge unna.

Han så ikke noe i venstre kjørefelt, og svingte derfor bussen over i motsatt kjørefelt. Mer husker han ikke før bussen sto rolig og noen forklarte at det hadde skjedd en ulykke.

LES MER: Stengte riksveg 3 for å befare

LES MER: Buss kom over i feil kjørebane - en omkommet

Artikkeltags