Gå til sidens hovedinnhold

Ber Sykehuset Innlandet slutte å spre frykt

Artikkelen er over 8 år gammel

– Stopp kuttplanene innenfor psykisk helsevern. Driv sjukehusene best mulig med minst mulig støy fram til nytt sjukehus er på plass. Kutt ut unødvendige prosesser som bare skaper frykt og fokuser på et mindre storsjukehus, sier Thomas Breen (Ap).

Breen mener at både Sykehuset Innlandets «Prosjekt Psykisk helsevern 2011-2013» og «Prosjekt Psykisk helsevern 2013-2016» har innsparingskrav som både er unødvendige og uheldige.

– De økonomiske forutsetningene er endret. Kuttbehovet innenfor psykisk helsevern er overdrevet blant annet fordi behovet for tjenesten har vokst saktere i Innlandet enn i resten av landet. Sykehuset Innlandet vil gå med rundt 200 millioner kroner i overskudd mot 90 millioner i budsjettet. Videre vedtok vi helsebudsjettet for 2013 i Stortinget onsdag kveld. Der er pasientveksten økt til to prosent. I budsjettene til helseforetakene er tallet rundt en halv prosent, sier Thomas Breen.

Irritert

Ap-politikeren på Stortinget sier at psykisk helsevern og rus i mange år har vært prioritert av landets stortingspolitikere og definert som et satsingsområde.

– Det irriterer meg at samtidig som de totale rammene øker, så kuttes det på politisk ønskede og prioriterte områder. Her er det bare å trekke i håndbrekket. Mye tyder på at det også er nødvendig med en ny vurdering på om det virkelig er forsvarlig å bremse satsingen på psykiatrien, sier Thomas Breen.

Skaper frykt

Når det gjelder andre debatter og prosesser som raser i Helse-Innlandet om lokalisering av sjukehus, om hva sjukehusene skal inneholde av fødeklinikker, spesialister, kirurgiske og medisinske avdelinger, kommer det også klar tale fra helsepolitikeren fra Hedmark.

– I helsesektoren foregår det noen pussige prosesser. Når det blir snakk om å omorganisere eller effektivisere, så kastes absolutt alle baller opp i lufta. Samtlige, realistiske eller ikke realistiske, muligheter skal luftes og det skal kjøres full debatt rundt alt og alle. Det skremmer opp ansatte, pasienter og hele lokalsamfunn. Fordi helse er så viktig for oss, blir resultatet av slike former for prosess også til slutt ren frykt. Ofte helt uten grunn. Dette er rar tenkning. Ingen andre miljøer jeg kjenner til holder på slik, sier Thomas Breen.

Mindre storsjukehus

Helsepolitikeren er opptatt av at alle krefter må trekke i samme retning. Han mener Innlandet ikke har råd til å framstå som uenige, det er nok av andre som vil snike i køa for investeringer. Breen mener Innlandet er best tjent med å drive fornuftig og uten knallharde debatter om lokalisering og fordeling. Han mener også det er viktig for omdømmet og framtidig rekruttering at Innlandet framstår som samlet.

– Det blir storsjukehus, men det bør bli et lite og høykompetent sjukehus. Hedmark og Oppland er slik satt sammen at det vil passe best. Da vil det bli sjukehus på de store stedene med gode fagmiljøer. Men altså ikke alt over alt. Et kjempestort sjukehus passer andre steder, ikke for Innlandet. Jeg tror også at denne typen sjukehusstruktur representerer framtida, sier Thomas Breen.

Må unngå pasientflukt


Breen sier at sjukehusenes drift og tilbud stadig er i omstilling. Tilbudene endres i takt pasientenes behov. Den faglige og tekniske utviklingen er rivende.

Og pasientenes beste skal alltid gjelde aller mest. Breen sier at i løpet av de siste fem åra har Norge gått fra å være midt på treet på overlevelsesstatistikkene til å ligge på topp. Han forklarer det blant annet med en stadig kraftsamling av ressurser og kompetanse.

– Alle partiene har skjønt at det er nødvendig å samle spisskompetanse for ikke å miste den. Det store spøkelse er pasientflukt som et resultat av manglende spisskompetanse. Å sette pasientens beste først, får konsekvenser. Det vil være noen som vinner og andre som taper i form av ressurser ved etablerte lokaliteter. Men alternativet er altså en omfattende flukt av pasienter fra Innlandet, Det vil ingen, sier Thomas Breen.

Kommentarer til denne saken