Gå til sidens hovedinnhold

Brannsjef: - Folk må ha fyrstikkene i lomma og ikke tenne på!

Artikkelen er over 7 år gammel

Gressbrannene florerer i fylket for øyeblikket. Bare i løpet av få timer lørdag oppstod det flere gressbranner.

I løpet av to timer startet tre gressbranner i Hedmark.

Klokken 12.04 måtte Åsnes brannvesen måtte ut på en gressbrann som var ute av kontroll ved Søråsen i Åsnes.

Klokken 13.47 rykket MHBR Rendalen brannvesen ut på en gressbrann som var ute av kontroll etter at ei løe tok fyr.

Klokken 13.55 rykket Hedemarken, Hamar og Stange brannvesen ut på en gressbrann i Tomtevegen ved Åsvang i Stange. 600 kvadratmeter med gress brant. Ingen personskader.

Klokken 14.37 rykket Kongsvinger brannvesen ut til gressbrann ved Åbogen. Der hadde halmbrenning kommet ut av kontroll. Ingen personskade og brannvesenet har kontroll.

Brannsjefen bekymret

Brannvesenet har med andre ord mye å gjøre, og brannsjef i Midt-Hedmark Brann- og redningsvesen, Nils-Erik Haagenrud er bekymret.

- Folk må tenkte seg om! Konsekvensene med ild nå som det er så tørt kan bli ganske store. Et lite vindpust kan starte en stor gressbrann, sier Haagenrud til Østlendingen.

Brannsjefen tror ikke at mange gressbranner starter ved en tilfeldighet.

- Som oftest er det ikke tilfeldigheter som er skylden her. Folk er rett og slett ikke oppmerksomme på at gresset og marka er så tørr som den er nå.

Svekker beredskapen

Dette byr på store utfordringer for brannvesenet da mange av gressbrannene kunne vært unngått og dermed ikke svekket beredskapen.

- Jeg kan ikke skjønne at folk skal drive å brenne dødt gress nå. Det sier seg jo selv at når det ikke har vært nedbør på en god stund er dette sjansespill. Det vi er avhengig av nå er temperatur og at gresset blir grønt. Da vil det ikke brenne, sier Haagenrud.

Haagenrud har ikke noen konkrete tall, men avslører at de siste ukene har vært svært travle med tanke på gressbranner.

- Det har vært opptil flere gressbranner hver dag de siste ukene nå. Folk må begynne å tenke på hvilke konsekvenser dette kan føre til. Vår beredskap blir svekket av unødvendige branner som kunne vært unngått. En annen ting er at det er mange mennesker som er allergikere, og da hjelper ikke akkurat bråtebrenning nå. Det er mange som får ubehag av bråterøyken, sier han.

Brannsjefens siste, og viktigste råd er å la fyrstikkesken ligge i lommen.

Kommentarer til denne saken