– Det tøt med edderkopper på Vålstua

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby endrer ikke sin oppfatning av at Anders Behring Breivik var og er psykotisk. Snarere tvert imot. De fortalte at Breivik hadde sagt til sin mor at det «tøt med edderkopper» på Vålstua.

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby endrer ikke sin oppfatning av at Anders Behring Breivik var og er psykotisk. Snarere tvert imot. De fortalte at Breivik hadde sagt til sin mor at det «tøt med edderkopper» på Vålstua. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Massemorder Anders Behring Breivik fortalte sin mor på telefon at det «tøt med edderkopper» på Vålstua gård utenfor Rena.

DEL

Forholdet mellom mor og sønn var et av temaene da rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim i går la fram sin rapport om Anders Behring Breivik. De har konkludert med at gjerningsmannen er psykotisk og at han derfor ikke er strafferettslig tilregnelig. I stedet for fengselsstraff mener de at han må overføres til mentalt helsevern.

Svært bekymret

Gjerningsmannen har tidligere ikke ønsket å kommentere oppvekst og forholdet til mor – utover at han hadde gode barne- og ungdomsår.

Retten fikk i går vite at moren var svært bekymret for sønnen, og at hun som alenemor søkte avlastningshjelp. Hjelpeapparatet ble komplet inn og det ble uttrykt alvorlig frykt for «skjevutvikling».

Likevel ordnet det seg, og han klarte seg bra på skolen og blant venner.

I samtalene med rettspsykiaterne omtaler moren sønnen som «ufattelig snill og omsorgsfull», spesielt mens hun var sjuk. Men så merket hun en tydelig endring i 2006.

– Helt rar og hinsides

Sønnen ble stadig mer vanskelig å ha boende under samme tak. Han ble sint og oppfarende og stengte seg mer og mer inne på gutterommet.

Fra våren 2010 ble han helt rar og hinsides, forklarte moren overfor rettspsykiaterne. Hun følte seg presset og ubekvem, sønnen ble bråsint over de minste detaljer. Han isolerte seg og brukte munnbind for ikke å bli smittet av moren.

Ville bli bonde

Da sønnen kjøpte ulike våpen, ble hun mer og mer engstelig. Hun var derfor glad og lettet da han våren 2011 kom hjem og fortalte at han skulle bli bonde utenfor Rena, og at han hadde leid en gård.

Moren ba flere ganger om å få komme på besøk, men det passet aldri for sønnen. Likevel holdt de kontakt på telefon. Sønnen følte seg utilpass og snakket ofte om knirkelyder på gården, han var også redd for leveren sin – noe moren ikke skjønte.

Edderkopp-helvete

Dessuten var han veldig opphengt av edderkopper. Det tøt med edderkopper, og han opplevde det som et helvete.

Sønnen forklarte også en gang at det var kommet en person som han opplevde som en spaner på besøk.

Må ha vært sinnssyk

I samtalene med rettspsykiaterne konkluderte moren med at sønnen må ha vært sinnssyk, selv om hun hadde store problemer med å skjønne at sønnen kunne ha begått massedrapene 22. juli i fjor.

Ville fjerne Storberget

Overfor rettspsykiaterne opplyste Behring Breivik også at han ville avsette flere framtredende statsråder, blant annet tidligere justisminister Knut Storberget. Politiet har i ettertid bekreftet at gjerningsmannen flere ganger spanet utenfor Storbergets barndomshjem i Elverum. Han oppsøkte også samme konsert som Storberget og datteren under Volumfestivalen i fjor sommer.

Les mer om 22. juli-saken på vår temaside om saken her.

Artikkeltags