Kjetil Brorson Dahl" /> Kjetil Brorson Dahl" /> Gå til sidens hovedinnhold

Flere får jakte elg i år

Artikkelen er over 10 år gammel

Statskog gir tilgang til elgjakt gjennom loddtrekning. Som følge av oppkjøpet av Borregaard-skogene, skal det jaktes på ytterligere 500 elg under årets jakt.

Statskog selv mener at denne formen for åpen tilgang ikke er typisk for den norske elgjakta.

– Skal du jakte elg i Norge, må du enten gifte deg til det, arve grunn med jaktrettigheter eller kjøpe den, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Les også: Borregaard-skogene solgt, Høyre og Frp sier nei til Statskog, Breen: – En gledens dag!

Fristen går snart ut

Han poengterer at de rundt 36.000 elgene som ble felt under siste elgjakt, ble tatt av jaktlag som har hatt sine faste områder i årevis.

– En konsekvens av at jakta er så lukket, er at det er vanskelig å rekruttere nye jegere, mener han.

Fristen for å delta i Statskogs elgjakttrekning er 30. april. Selve trekningen blir foretatt i midten av mai.

– En maskin står for trekningen. Vi trykker på en knapp. Dermed er resultatet helt uberørt av menneskehender, sier Breisjøberget.

Allmennheten

Han legger til at Statskog – som landets største grunneier – blant annet har et oppdrag om å sikre allmennhetens tilgang til felles grunn.

– Det er bakgrunnen for at jaktrettighetene avgjøres ved loddtrekning, poengterer han.
Statskog har jaktfelt i de fleste av landets fylker. Likevel administrerer de ikke all jakt som skjer på selskapets grunn.

– Den delen av elg-, hjorte- og villreinjakta som foregår i stats- allmenningene, styres av de lokale fjellstyrene, forklarer Breisjøberget.

500 ekstra elger

Etter at Statskog ble eier av de gamle Borregaard-skogene, forvalter selskapet en ekstra kvote på rundt 500 elger fra neste år.

– Anskaffelsen av de rundt 1,1 millioner dekar store områdene betyr at flere kan være med i lotteriet. Foreløpig er det snakk om 150 ekstra elger på årets kvote. Det kan derfor bety en attraktiv mulighet for jegere som ikke har mulighet til å jakte på elg tidligere, sier han.

Sist sesong var det ifølge Statskog antallet søknader om elg- og hjortejakt mer enn tre ganger så stort som tilbudet, mens kampen om villreinjakta var enda større.

– Her var det over ti ganger så mange søkere som løyver. Storviltjakt på Statskogs områder delt opp i flere perioder, slik at flere lag slipper til. Av cirka 300 jaktfelt totalt, blir rundt 80 delt inn i flere jaktperioder. På den måten slipper i alt rundt 100 flere jaktlag til. Også i de nye områdene våre vil jakta bli delt opp, sier han.

Kommentarer til denne saken