Hva mener du om lederlønnene? Si din mening nederst i saken!

Det er store geografiske forskjeller i norske lederlønninger, viser en fersk undersøkelse gjennomført av organisasjonen Lederne. Lederlønningene i Hedmark er lavest i Norge.

Ikke store bedrifter

- Vårt distrikt mangler de store bedriftene som betaler mye for lederne sine, mener avdelingsleder Frode Ripsrud hos Nordbohus.

Ledere i Hedmark har en snittlønn på 416 000 kroner, og tjener årlig 112 600 mindre enn Norges best betalte ledere.

Dette kommer fram i den årlige undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer, som er utført blant 3460 ledere og mellomledere over hele landet.

- Kanskje kan lederlønningene i Hedmark også gjenspeile at vi ikke har så høye boligpriser som resten av landet, selv om også boligprisene her øker, sier Ripsrud til Ostlendingen.no.

Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne er enig med Ripsrud og mener lønnsforskjellene i stor grad skyldes konkurranse om arbeidskraften i de større fylkene.
– Målingene våre avslører at de mest befolkningsrike fylkene huser Norges best betalte ledere, sier han.

Stor bedrift – høyere lønn

Undersøkelsen avdekker også en klar tendens til at lederlønningene øker i takt med bedriftens størrelse. Lederlønnen i en bedrift med 1-10 ansatte ligger i snitt på 435 000 kroner, mens en leder i en bedrift med over 1000 ansatte i snitt tjener 666 000 kroner i året.

Brekke mener at det er en naturlig sammenheng mellom bedriftens størrelse, hvor den ligger i landet og hva lederen tjener. – I befolkningsrike fylker er det naturlig nok flere arbeidsplasser og større bedrifter. En konsekvens av dette er økt lønn fordi konkurransen om de beste hodene er hardere. I tillegg har de store selskapene større inntjening, som gir bedre lønnsevne, sier han.

Forbundslederen understreker at det ikke kun er lederlønninger som er på topp i de mest befolkningsrike fylkene. – Kostnadsnivået er ofte i øvre del av skalaen i fylker med høy befolkningstetthet, sier han.

På Elverum er Frode Ripsrud fornøyd med sin egen situasjon.

– Tjener du bra?

– Må jeg svare på det spørsmålet? Hehe. Nei, jobbens innhold, arbeidsmiljøet og mulighetene for fritid er vel så viktig som lønn for meg. Pluss at jeg får jobbe på samme sted som jeg bor.