Gå til sidens hovedinnhold

Her er Behring Breiviks 82 dager på Åsta

Artikkelen er over 10 år gammel

Terror-siktede Anders Behring Breivik oppholdt seg 82 dager på gården Vålstua på Åsta øst.

Østlendingen har sett på den drapssiktede Anders Behring Breiviks aktiviteter etter at han flyttet til Rena, basert på Behring Breiviks eget manifest, og etter samtaler med lokalbefolkningen.

Del på Facebook

6. april: Behring Breivik leide en Fiat Doblo hos AVIS for å kjøre til Rena for å se på gården. Han har fått kontakt med gårdeier gjennom en nettside. Behring Breivik har da lett etter en passende gård i seks måneder.

7. april : Første møte med gårdeier og hans kjæreste. Gårdeieren skal leie ut gården de neste 2.5 årene. Den terrorsiktede mener selv at han gjør et godt inntrykk på paret. Siktede får opplyst at gården tidligere har vært en hasjplantasje, og at gårdseier på grunn av dette skal i fengsel.

10. april: Gårdeier kommer til Oslo, og Behring Breivik skriver under leiekontrakten. I manifestet skriver han: «Jeg er nå vesentlig nærmere å sette igang produksjonsfasen».

19. april: Firmaet Breivik Geofarm blir omregistrert til Åsta øst, Rena. Firmaet driver med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster.

27. april: Behring Breivik bestiller seks tonn med kunstgjødsel fra Felleskjøpet på Rena.

2. mai: Behring Breivik flytter inn på gården.

3. mai: Dagen brukes på å bygge et skap med ventilasjon, for håndtering av farlige kjemikaler. Vinduene blir teipet igjen med plastikk og gardiner for å hindre innsyn.

4. mai: Dagen blir brukt til å ordne alt det praktiske. 6 tonn kunstgjødsel blir levert på gården av Felleskjøpet.5. mai: Den siktede begynner å slipe aspirintabletter. Gårdseierens kjæreste ringer for å fortelle at hun drar på ferie i to uker, og at hun kommer på gården for å hente noen ting når hun kommer tilbake.

6. mai: Kjemikalieblanding gikk ikke etter planen. «Min verden krasjet den dagen og jeg prøvde å utvikle en alternativ plan». Anders Behring Breivik dro denne dager til Rena og nøt en treretters måltid på Milano på Rena.

10. mai: Den siktede frykter å bli oppdaget og skriver:
«Jeg følte et plutselig behov for å skape en evakueringsplan.Hva ville jeg gjøre hvis eierns kone avslørte meg, eller naboen eller noen andre? Jeg trengte å utarbeide en plan for denne muligheten. Planen innebar en 10 minutters evakuering. Jeg måtte pakke min største ryggsekk med overlevelseutstyr.

11. mai: Siktede skriver at han gjorde klart evakueringsutstyret, og dro en tur til Elverum. Da han returnerte så han to store grupper tungt bevæpnede militærgrupper 2 km sør for gården. Han og de andre naboene hadde fått varsel fra Rena Leir om at de skulle ha en militærøvelse i nærheten.«Det er ganske ironisk å befinne seg praktisk talt på toppen av den største militærbasen i landet. Det ville ha spart meg mye stress hvis jeg bare kunne «låne» en kopp sukker og 3 kg C4 (sprengstoff red.anm.) fra min kjære nabo :-)»

13. mai: Behring Breivik handlet flere nye trakter til syre-produksjonen.

19. mai: Siktede var på Rena for å handle, og senere på dagen hører han noen ute på gårdsplassen. Han ser en nabo som skal fikse en BMW i garasjen. Siktede holdt på å bli avslørt, da han var på vei ut i fullt verneutstyr. Han skifter til vanlig klær, og hjelper naboen med å dytte bilen, og gir ham bensin.
«Hvis du får et besøk fra naboer, vær høflig og vennlig, tilby dem smørbrød og kaffe, med mindre det vil sette operasjonen på spill. Den velviljen som genereres vil trolig være til din fordel senere.»

21. mai: Anders Behring Breivik drar til Oslo for å hente mer utstyr. På vei hjem til gården ser han noe han tror er en sivil politibil. Han husker at han har glemt å skru på lysene, og reagerer på at politiet ikke stopper han på grunn av det. Nærmere gården ser han nok en bil han tror er en sivil politibil. 500 meter fra gården stopper han for å ta en røyk, og forbereder seg mentalt på at han kan være avslørt. Da han nærmer seg gården ser han at låvedøren står på vidt gap. Han venter i 20 minutter, før han konkluderer med at det må være vinden som har slått den opp.

2. juni: Siktede ser en bil kjøre rundt gården, og da han går for å møte han ser han at han tar bilder av gården. Han presenterte seg som en turist som ønsket å ta landskapsbilder. «Instinktet mitt sier at han er en politimann»

9. juni: Siktede skriver at han hører en bil parkere på utsiden av huset. Det var en nabo som ønsket å kjøpe avlingen som dyrefõr. De ble enige om at naboen kunne høste avlingen, og at han skulle komme tilbake etter 14 dager for å starte høstingen. «Da vi ruslet ned til feltet var jeg litt bekymret for at han ville legge merke til vifterøret som stakk ut av stuevinduet ...»

13. juni: Siktede planlegger en prøvesprenging, og kjører til et isolert sted. « BOOM! Den detonasjon var vellykket !!!:-)»
Siktede kjører fort vekk fra området, for ikke å bli avslørt av lokalbefolkningen, og senere spiser han et bedre måltid på Milano i Rena sentrum for å feire suksessen.
«I dag var en veldig bra dag, og jeg trengte virkelig denne suksessen».

18.juni: Kjæresten til gårdseieren sender sms om at hun ønsker å hente noen ting på gården. Siktede får panikk, da han skjønner at han ikke rekker å rydde opp før hun kommer. Han får avtalt at hun skal komme to dager senere i stedet.

20. juni: Gårdseierens kjæreste kommer for å hente tingene sine, og hun ønsker å sove over på gården. «Jeg håper bare at hun vil gi meg beskjed hvis hun ble mistenksom, så jeg kan utføre nødvendige tiltak ...»

21. juni: «Jeg våknet opp tidlig for å sikre at hun ikke begynte å snuse rundt i huset uten at jeg var der. På dette tidspunkt skjønte jeg at det var 50% sjanse for at hun skulle bli få mistenksom nok til å kontakte myndighetene.»

22. juni: Datamaskinen blir levert til reperasjon i Elverum, og siktede kjøper tre porsjoner med kinamat fra Gråberg i Elverum. Personalet oppfatter han som en høflig og hyggelig fyr.

25. juni: Det er Renadager, og siktede drar på nytt til Elverum for å kjøpe kinamat på Gråberg. «Det var en forholdsvis heit jente på restauranten i dag som sjekket meg ut. Raffinerte individer som meg selv er en sjelden vare her, så jeg merker jeg får mye oppmerksomhet i både Elverum og Rena. Det er på grunn av måten jeg kler meg på, og utseende. Det er for det meste uraffinert og ukultiverte folk som bor her. Jeg bruker stort sett de beste klærne fra mitt tidligere liv, som består av svært dyre merkeklær. Lacoste gensere, Piques etc. Folk kan se fra en kilometer unna at jeg ikke er herfra.»

30. juni: En kamerat ønsker å besøke gården på Åsta, men Behring Breivik finner på en unnskyldning.
«...Det ville ikke være egnet å motta besøk her. Hvis noen stopper vil de forstå at ting ikke er som det skal.»

4. juli: Som avtalt begynner naboen og høste avlingen.

7. juli: Naboen høster fortsatt.
«Så lenge han lurer rundt på eiendommen min,kommer han til å sakte meg ned betydelig, siden jeg må ta ekstra sikkerhetstiltak.»

9. juli: Siktede har akkurat mikset kjemikaler da naboen kommer, og har fortsatt pulver i håret.«Jeg prøvde det beste jeg kunne for å raskt vaske det av, men håret mitt hadde fortsatt en sølvtone og det så veldig merkelig ut».

17.juli: En ukjent bil kom ned på plassen, men det var bare to damer som hadde kjørt feil. Naboen startet å samle baller med fõr.

19.juli: Anders Behring Breivik drar til Elverum for å spise middag på restaurant. Han er i godt humør og «fråtser».

21. juli: Taxisjåfør Arild Tangen henter siktede på togstasjonen på Rena, og kjører han til gården.

22. juli: Behring Breivik skriver sin siste melding i sitt manifest.
«Nå er det alt eller ingenting. Jeg tror dette vil bli det siste jeg skriver. Det er nå fredag 22. juli 12.51.

15.26 smeller det i Oslo.