Her går ulvene

AREALBRUK: Innenfor rødt hadde det stasjonære yngleparet tilhold i vinter, mens blå linje markerer yttergrenser for paret etter at valper ble født.

AREALBRUK: Innenfor rødt hadde det stasjonære yngleparet tilhold i vinter, mens blå linje markerer yttergrenser for paret etter at valper ble født. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Før og under årets elgjakt vil det bli mulig å følge de fem radiomerkede ulvene i Julussareviret via vargweb.

DEL

I vinter ble det voksne paret og tre valper i Julussareviret merket med GPS-sendere. Alle skal fortsatt være i live.

To av valpene, begge hanner, utvandret i vår til Sverige. Ifølge observasjoner gjort av forskningsprosjektet SKANDULV, befinner de seg nå henholdsvis i Jämtlands og Norrbottens län.

Foreldreparet og den ettårige tispa skal fortsatt befinne seg i reviret.

Hjelp til jegerne

Forskerne mener den ynglende tispa i Julussaflokken er særlig genetisk viktig fordi hun er det er det eneste avkommet etter den tidligere finsk-russiske innvandrende hannen i Kynnareviret som har fullstendig tilhold på norsk side av grensa.

SKANDULV tilbyr fra 1. september fortløpende informasjon om de radiomerkede ulvenes forflytning.

Det vil daglig gis informasjon om hvor i reviret GPS-merket ulv befinner seg i.

Prosjektleder Petter Wabakken håper informasjonen kan være til hjelp for å redusere faren for ulveangrep på jakthunder.

Tre kull i 2013

Ulv i Skandinavia føder valper sist i april og tidlig i mai, og valper lar seg som regel ikke påvise før snøen faller den påfølgende vinteren.

Men fordi Julussa-paret er radiomerket, har forskerne allerede nå registrert årets kull. Kullet består av fire valper, tre tisper og en hann.

I 2013 ble Stortingets bestandsmål for ulv nådd for fjerde året på rad. Det ble født valper i Julussa-reviret og i Letjenna-reviret og i Østmarka.

Artikkeltags