Gå til sidens hovedinnhold

Her laget han bomben

Artikkelen er over 10 år gammel

Her er bildene fra terrorgården der Anders Behring Breivik (32) laget bomben som han sprengte Regjeringskvartalet med.

I midten av april signerte Anders Behring Breivik leiekontrakten og tok over boligen på gården i Rena. Tre måneder senere lå regjeringskvartalet i Oslo i grus.

Del på Facebook

Anders Behring Breivik har hatt et boligareal på 132 kvadratmeter, i huset som er fra 1772. Fjøset er på hele 913 kvadratmeter, og inneholder også kontor så vel som silo. Det var i dette bygget han produserte den massive bomben som sprengte regjeringskvartalet i hovedstaden i filler den 22. juli i år.

Se også våre temasider «Terrorangrepet mot Norge»

Østlendingen har tidligere anslått en leiesum på 15.000 i måneden, men i sitt manifest skriver massemorderen at han skal ha betalt i underkant av 10.000 kroner for å leie gården på Åsta ved Rena. Med den summen sikret han seg tilgang på store arealer innendørs og fjøs, men ikke jorden tilknyttet stedet som var utleid til en bonde i nærheten.

LES OM DEN TERRORSIKTEDES 82 DAGER PÅ GÅRDEN HER!

Fortalte om manifestet

Det eneste som dyrkes på gården er ifølge politiet gress, som bonden og naboen Svein Meldieseth (61) har avtale om å leie ut denne sesongen. Han forteller at Anders Behring Breivik skal ha vært svært mye på gården fra april til forrige uke.

Terrorgården

Østlendingens oppslag den 26. juli 2011.

– Vi snakket en del sammen hver gang jeg var der. Men jeg slapp aldri inn, forteller Meldieseth.

LES OGSÅ: - Gårdeieren er i sjokk

De snakket for det meste om jordbruk, og bonden forteller som Østlendingen skrev i går at han reagerte på tiltaltes åpenbare mangel på jordbrukskompetanse. Videre dukket det opp en annen opplysning som i senere tid har fått mer mening.

– Han fortalte at han skrev en bok på engelsk om et tema jeg ikke husker, annet enn at det var veldig obskurt, sier Svein Meldieseth videre.
Meldieseth snakket sist med den siktede massemorderen om lag to-tre dager før massakren, på gården han har leid på Åsta ved Rena.

Møtte Toska

Utleieren sitter i fengsel, etter at gården ble avslørt som hasjplantasje i 2009. Etter påtalemyndighetens beregninger var det areal nok til å produsere 160 kilo av det ulovlige narkotiske stoffet. Det er den store fjøsbygningen som huset den illegale aktiviteten, opplyser politiet.

Utleieren møtte David Toska i Spania mens han var på rømmen etter Nokas-ranet. Først antok politiet at det var skjult deler av utbytte fra dødsranet på gården. Men i stedet for å finne store kontantbeløp fant politiet det som kunne ha blitt en av norgeshistoriens største hasjfarmer.

For to over siden opprettet massedrapsmannen firmaet Georfarm som ifølge beskrivelsen drive med dyrking av grønnsaker, rot og knollvekster. Den 4. mai i år kjøpte Georfarm seks tonn kunstgjødsel som var en viktig del av bomben til massedrapsmannen.

Kjente ikke hverandre

I dag står tre tonn kunstgjødsel på gårdstunet på Åsta. Forsvarer Trygve Staff forteller at hans klient er dypt overrasket over hvem han har leid ut gården til.

– Han er i fullstendig sjokk. Min klient oppfattet ikke at han hadde noe spesielt ved seg i det hele tatt, sier advokaten.
Ifølge Staff hadde hans klient og den terrorsiktede ingen kjennskap til hverandre før boligen ble leid ut.

LES DETTE OM TERRORANGREPET PÅ ØSTLENDINGENS FØRSTESIDE:

Tusenvis i fakkeltog i går kveld - Også i Hedmark gikk flere tusen i fakkeltog mandag kveld.

Spår mange år med rettssak - Profilert Hedmark-advokat spår dette om den kommende rettsaken.

Hamar stoppet opp for terrorofrene - Mandag var det rørende stille i Innlandsbyen klokken 12.00. Byen mistet to i massakren på Utøya.