Gå til sidens hovedinnhold

Hverdag igjen på Åsta

Artikkelen er over 9 år gammel

Oddvar Larsen (71) rydder nedfall etter julestormen. Han, som flere på Åsta, følger ikke rettssaken mot den tidligere leietakeren og naboen på Vålstua så nøye. – Jeg blir så forbannet, sier han.

Fredag forklarte terrortiltalte Anders Behring Breivik seg i retten om framstillingen av bomba på Vålstua, der han bodde fra 4. mai til 22. juli.

Da det etter terrorhandlingen kom fram at Breivik bodde på Åsta, dukket media opp i grenda på østsiden av Glomma.

I to-tre uker var journalistene på døra og inn i garasjen til folk for å høre deres opplevelser av drapsmannen.

Forbannet

Nå er det langt stillere på Åsta. Hverdagslivet har for lengst tatt seg opp igjen.

Oddvar Larsen tar en pause fra oppryddingen med motorsaga, og slår av en prat med en annen åstaing som ikke vil stå fram med navn og ansikt.

Hvordan opplever dere rettssaken som nå pågår?

– Jeg følger ikke så nøye med, bare litt på tv om kvelden, jeg har andre ting å drive med, sier Oddvar Larsen og gløtter mot vedsjauen.

Hvorfor vil du ikke se på?
– Jeg blir så forbannet! Det er så utrolig at et menneske kan utføre slike ting. Går det virkelig an å planlegge slikt uten å være tilregnelig. Han virker tilregnelig og samtidig helt skrudd, sier Larsen.

Sambygdingen er enig med Larsen:

– Breivik er tilregnelig, men stokk gæren, mener han.
 

– Breivik sier han handlet i nødrett da han bombet regjeringskvartalet og drepte 69 AUF-ere på Utøya. Hva tenker dere om det?

– Det svir i ørene når han snakker om nødrett. Særlig for oss sosialister. Sjøl om vi hater høyreekstremister til ut i fingerspissene, så ville vi da aldri ha gjort noe slikt mot dem. Uenighet diskuteres i åpenhet, sier Larsen.

Sambygdingen er sosialdemokrat og var på Utøya som AUF-er på 1960-tallet. Han husker den fredelige øya og husene godt. At det var Ap og AUF han ville straffe, opplever han som spesielt.

Hardt for de pårørende

Det er delte meninger om at han skal ties i hjel, kun skal siteres eller gå for åpen mikrofon. Hva synes dere?

– Jeg synes det er bra at han får snakke, sier åstaingen.

Larsen tenker seg om.

– Det er en stor rettssak. Og det er bra han får komme til orde. Men det må være fryktelig hardt for de pårørende. Dette smilet hans er grufullt, sier Larsen.

At han lagde bomba her på Åsta, har det påvirket dere?

– Nei. Og jeg har aldri vært redd for at han kunne ha gjort oss noe. Det er bare en helt forferdelig ting som har skjedd, det er uvirkelig. Men en må prøve å koble det ut. Hverdagen må gå videre, sier Oddvar Larsen.

Eksemplarisk oppførsel

Svein Meldieseth er en av de nærmeste naboene til Vålstua, og var i kontakt med Breivik om gårdsdrifta. Han følger ikke med på rettssaken.

– Jeg følger ikke med på rettssaken. Den er en hån mot alle dem som er borte, sier Meldieseth.
Anne Pedersen er en annen nabo til Vålstua gård. Hun møtte Breivik, og opplevde ham som en meget høflig mann.

– Han så meg rett i øya, og oppførte seg eksemplarisk. Jeg har i ettertid ikke vært redd for at han skulle gjøre oss noe, da hadde alt vært spolert for ham. Men det er ubehagelig å tenke på at han har bodd her.

Følger du med på rettssaken?

– Nei, jeg orker ikke å se på den, jeg ser kun på Dagsrevyen. Jeg synes det er vondt og vanskelig å snakke om den, sier Pedersen.

En annen åstaing forteller at det snakkes om Breivik når folk møtes. Hun synes han er forferdelig egoistisk, og at det hele er uvirkelig og uforståelig.

Kommentarer til denne saken