Hyller Oddbjørn Hagen

Oddbjørn Hagen under OL i Germich Partenkirchen.

Oddbjørn Hagen under OL i Germich Partenkirchen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

For 75 år siden tok Oddbjørn Hagen fra Rendalen Olympisk gull i Garmisch Partenkirchen. Nå skal han hedres med frimerke og statue.

DEL

Tor Strømsmoen har sammen med Per Hagen, John Fiskvik og Ingar Sand tatt initiativet til at det skal reises en statue av bygdas store sønn ved Åkrestrømmen i Rendalen. De mener at det nå er på sin plass at den olympiske mesteren hylles, både for sin innsats i skiløypa og som aktiv Milorg-mann under krigen.

- Oddbjørn Hagen kjempet for Norge, både med ski og gevær, som er en presentasjon alle rendøler er meget stolte av. Statuen vil stå som et symbol på en unik prestasjonskultur og et ideal for fremtidige generasjoner, sier Strømsmoen.

600.000 til statue

I løpet av neste uke vil frimerket av Hagen bli lansert. Inntektene vil gå til Oddbjørn Hagens minnefond, som er opprettet for å samle inn penger til en hedersstatue. Med seg på laget har initiativtakerne fått med seg den anerkjente kunstneren Bjørn Sørvang Hansen. Budsjettet er satt til 600.000 kroner. De regner med at innsamlingen vi i gangsettes før ski-VM i Oslo starter.

- Jeg går ut i fra at vi får samlet inn nok penger. Lokalt vil vi starte kronerulling, det vil også bli sendt søknader til Sparebanken Hedmark, at lokale lag og foreninger vil støtte oss, og vi håper at kommunen bidrar, sier Strømsmoen.

Satte Rendalen på kartet

Siden 1985 har Tor Egil Strømsmoen jobbet for å hedre OL-mesteren Oddbjørn Hagen, for hans innsats med å sette Rendalen på kartet. Men det ble ikke før kameratene Ingar og John flyttet tilbake til Rendalen, at prosjektet fikk et skikkelig fraspark.

- Jeg har jobbet for dette i mange år, men tiden har ikke vært moden før nå. Dette er et viktig prosjekt fordi bygdefolket blir gitt en identitet og får en innsikt i hva prestasjonskultur er, sier Strømsmoen.

Oddbjørn Hagen var historiens første hedmarking som tok gull under OL. Hagen kunne også briljere med gull i kombinert under VM i både 1934 og 1935, og vinner av klassen kombinert i Holmenkollen i 1932, 1934 og 1935.

Hagen ble født 3. februar 1908 i Ytre Rendal, og døde 25. juni 1983.

Artikkeltags