Jesus får fargene tilbake

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Alterbildet i Hernes kirke er så mørkt at det knapt er mulig å skimte Jesus. Innen jul skal maleriet få fargene tilbake.

DEL

– Jeg tror det kommer til å bli helt nydelig, sier Marit Wahlstrøm Sørlie, leder i menighetsrådet i Hernes.

Del på Facebook

Om et par uker starter restaureringen av maleriet som er like gammelt som kirka selv. Hernes kirke ble vigslet 4. oktober 1935, og alterbildet var en anonym gave formidlet av arkitekt Gunnar Bjerke. Signaturen er B. Strand.

– Hvis noen vet noe mer om bildet eller kunstneren så hadde det vært gøy å få høre det, mener Wahlstrøm Sørlie.

Bevaringsverdig

Hernes kirke er listeført av Riksantikvaren som bevaringsverdig. Et forslag om å skifte ut den originale altertavla med et nytt og større glassmaleri, ble skrinlagt for fire år siden.

– Det er jeg egentlig glad for nå, sier lederen i menighetsrådet. Restaureringen vil få fram farger og glans som er blitt borte med årene. Etter et branntilløp i kirka for en del år tilbake, ble deler av kirkerommet malt på nytt innvendig, og de resterende veggene ble vasket rene for sot og skitt. Men altertavla ble det ikke gjort noe med.

Tre meter høy

Konservatorene som har vurdert bildet, og som skal utføre arbeidet, mener at alt ligger til rette for et godt resultat. Trolig blir det satt opp stillaser i kirka, slik at det ikke blir nødvendig å ta ned den vel tre meter høye altertavla.

Restaureringen starter om et par uker og skal etter planen være fullført til jul.
Veldig lyst kommer det gamle alterbildet likevel aldri til å bli.

– Det er jo natt på bildet, påpeker Marit Wahlstrøm Sørlie. Motivet er Jesus som ber i Getsemane, med teksten: «Skje din vilje».

Søker om støtte

Restaureringsoppdraget vil koste 50.000 kroner. Da er også rens av et maleri som henger til venstre for altertavla, og som er i samme forfatning, med i pakka.

Menighetsrådet har samlet inn 10.000 kroner, men vil være avhengig av støtte fra flere for å komme i mål.

– Vi har søkt Elverum kommune og bankene om støtte, forteller Wahlstrøm Sørlie.

Hernes kirke er i stor grad bygget på gaver og frivillig innsats. Et jubileumshefte som ble utgitt i 1985, da kirka var 50 år, opplyser at både orgel, kirkeklokker, altersølv og alterduk ble gitt som gaver, i likhet med alterbildet. Bygging og innredning av kirkebygget i Hernes beløp seg til om lag 80.000 kroner. Det hele fant sted uten bidrag fra stat og kommune, ifølge jubileumsheftet.

Artikkeltags