Etter at bomben mot Regjeringskvartalet gikk av fredag ettermiddag, har Østlendingen mottatt en rekke henvendelser fra folk som mistenker at jordskjelvet ikke var et jordskjelv, men snarere den nå terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) som foretok en prøvesprengning på gården Vålstua på Åsta øst.

Se også våre temasider «Terrorangrepet mot Norge»

Del på Facebook

Seismolog Johannes Schweitzer ved NORSAR avviser kategorisk at jordskjelvet som rammet Hedmark natt til torsdag i forrige uke har noe som helst med den terrorsiktede 32-åringen å gjøre.

– Jordskjelvet er lokalisert mellom 10 og 15 kilometer ned i bakken. Det hadde en styrke på 3,6 til 3,7 på Richters skala. Det er fullstendig utelukket at dette var noe annet enn et jordskjelv, sier han til Østlendingen.

Schweitzer forklarer videre at bomben som gikk av i Oslo, knapt ga noe utslag på Richters skala.

– Jordskjelvet som rammet Hedmark ble lokalisert svært dypt nede i bakken. Det finnes kun ett eneste borehull i verden som er så dypt. Det er derfor helt sikkert at det vi opplevde natt til torsdag var et jordskjelv og ingenting annet enn det, slår han fast.

NORSARs stasjon i Løten registrerte bomben i Oslo klokken 15.25.39. Signalene var svake, men overstiger den bakgrunnstøyen som alltid er til stede ved slike registreringer.

NORSAR opplyser på sine nettsider at det ikke er mulig å anslå mengden sprengstoff som ble brukt i denne eksplosjonen på basis av de seismiske observasjonene.