Gå til sidens hovedinnhold

Kalte Stoltenberg for «krapyl», fikk sparken fra politi-jobben

Artikkelen er over 8 år gammel

Politibetjent Stein-Robin Kleven Bergh ved Hedmark politidistrikt har fått sparken fra sin stilling på grunn av sin bruk av Facebook. Det bekrefter politimester i Hedmark Tormod Bakke overfor Østlendingen søndag.

Berg selv sier at han fikk sparken fordi han har ytret seg politisk på det sosiale nettstedet via sin profil.

Dette har han gjort som lokalpolitiker for Eidskog Fremskrittsparti.

Han hevder også å ha fått sparken fordi han har benyttet et profilbilde av seg selv i politiuniform.

– Over alle støvleskaft

Politimester i Hedmark, Tormod Bakke, bekrefter at det er to utspill fra mannen som har gjort at han nå har blitt fratatt jobben som politimann.

– I dette tilfellet gikk bruken av Facebook over alle støvleskaft. I politiet har vi retningslinjer for de ansattes bruk av sosiale medier. En offentlig tjenestemann må holde seg innenfor alminnelig folkeskikk og utvise respekt overfor hvem som helst, sier Bakke.

Den aktuelle politimannen har på sin Facebook-profil beskrevet statsminister Jens Stoltenberg som «krapyl» og framsatt det politimester Tormod Bakke oppfatter som trusler mot en navngitt advokat.

– Det at statsministeren omtales på denne måten ligger langt utenfor det som er anstendig. De til enhver tid valgte myndigheter er politiets foresatte og de omtaler man ikke på denne måten, sier Bakke.

Et kraftuttrykk man må tåle

Det er ikke Stein-Robin Kleven Berg enig i.

– Jeg har ikke omtalt Jens Stoltenberg i kraft av å være politimann. Jeg omtalte ham i kraft av å være Frp-politiker. Dette er et innlegg som er preget av dårlig ordvalg, men ordet krapyl betyr ikke noe annet enn å være en pøbel. Det er et kraftuttrykk man som statsminister må tåle, sier Berg.

Når det gjelder truslene framholder Berg at han oppfordret til å avstå fra bruk av vold.

Politimester Bakke på sin side mener at man som politimann i et lite lokalsamfunn som Eidskog må være varsom med hvordan man uttrykker seg og uttaler seg når man jobber i politiet. Også når man er politiker.

– Lokalbefolkningen vet hvem man er og det er ikke av så stor interesse hvilken hatt man til enhver tid har på seg. Jeg tror ikke man kan frikoble seg der, sier Bakke.

– Folk vet hvem jeg er

Dette argumentet har ikke Berg noen forståelse for.

– Jeg får massivt med støtteerklæringer og tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen. De klarer å skille på min rolle som politimann og den rollen jeg har som politiker. Vi bor i et lite lokalsamfunn med drøyt 6.000 innbyggere. Da vet alle hvem jeg er og hva jeg jobber med. Men de vet også at jeg er politiker for Frp og at jeg har og har hatt mange verv der. Eidskogingene klarer – i motsetning til politimester Tormod Bakke – å skille snørr og barter. Vi lever i Norge 2013 med store krav til ytringsfrihet. Vi lever ikke i en totalitær stat, sier Berg.

Det var ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt som den 22. august fattet beslutningen om å avskjedige Stein-Robin Kleven Bergh fra sin stilling i politiet. Han har nå mulighet til å påklage denne avgjørelsen til det sentrale ansettelsesrådet i politiet.

– Så langt har jeg skrevet en klage. Den er nå sendt til min advokat. Etter at vi sammen har gått igjennom denne, vil den bli sendt inn til det sentrale rådet, sier Berg til Østlendingen.