Lokale solstudioer ser mørkt på nye regler

Regjeringen har vedtatt å innføre 18-årsgrense på solarium fra 1. juli 2012. Fra 2014 må alle solstudio betjenes.

Regjeringen har vedtatt å innføre 18-årsgrense på solarium fra 1. juli 2012. Fra 2014 må alle solstudio betjenes. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Andreas Akre, eier og driver av Sams Solarium, sier at han er svært forbauset over at regjeringen har vedtatt 18-årsgrense på solarium fra neste sommer og at alle solstudioer skal være betjent fra 2014. Ruth-Eva Dahl på Tynset sier hun nå legger ned virksomheten.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det er viktig med tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig flere unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om begrunnelsen for de nye reglene.

Hun mener aldersgrensen vil gi «et klart signal om helseskadene og viktigheten av å unngå overdreven bruk». Hun henviser til studier som viser at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent for dem som begynner å bruke solarium før de fyller 30 år. Norge er ett av landene i verden som har flest tilfeller av føflekkreft.

LES OGSÅ: – Solarium-aldersgrense vil være feil

I 2009 svarte 55 prosent av unge mellom 15 og 24 år at de hadde tatt solarium minst én gang. Fem år tidligere var andelen 34 prosent.

– Betjenings- og opplæringskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling. Betjeningskravet er også viktig for at vi effektivt kan overholde aldersgrensen, sier Strøm-Erichsen.

Har drevet i 25 år - gir seg

Lokale solarium vil slite med de nye reglene. Det gir både Sams Solarium og Ruth-Eva Dahl på Tynset klart uttrykk for.

- Da gir jeg meg - det er klinkende klart. Kravet med betjening gjør at det er uaktuelt å fortsette, sier Dahl til Østlendingen. Hun har drevet solstudio i sin egen kjeller siden 1986 - ubetjent fra år 2000.

Andreas Akre i Sams tror også at flere av hans solstudioer må legges ned. Sams har blant annet studioer over stole deler av Hedmark, blant annet i Trysil, Elverum og på Rena.

- Vi har ti per i dag, men ikke mer en ett eller to vil overleve med de nye reglene. Jeg er veldig forundret over dette vedtaket, sier Akre.

- En helsegevinst

Akre holder fast på at solarium har en helsegevinst på grunn av D-vitamin den gir solbleke norske kropper.

- Det var en periode stor hype om farligheten av solarium, men nå har det snudd. Flere grundige rapporter hevder derimot at solarium har en helseeffekt, sier Akre.

- Men hva med de som driver med overdreven bruk?

- Det kan man si, men slik er det med alt. Storparten av våre gjester tar sol i 15-20 minutter én til to ganger i uka, sier Akre.

Frykter flere garajesolarium

Andreas Akre frykter at vedtaket igjen vil øke andelen med garasjesolarium rundt om i landet.

- Dette var det mye av før, men dette vil komme tilbake og disse er ikke underlagt noe som helst offentlige regler.

Artikkeltags