Matseminar lokker folk på langtur

Sjur Harby hos Disen Kolonial og forumet Breidablikk vil ha flere hedmarkinger til seminaret "Tilbake til røttene – om kunnskap og rotfrukter i norsk mattradisjon".

Sjur Harby hos Disen Kolonial og forumet Breidablikk vil ha flere hedmarkinger til seminaret "Tilbake til røttene – om kunnskap og rotfrukter i norsk mattradisjon". Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Et storseminar på Løten er i ferd med å fylles opp, men hedmarkingene svikter på hjemmebane.

DEL

– Skulle ikke Hedmark forsøke å bli Norges svar på Toscana? under Sjur Harby hos Disen Kolonial, som er primus motor for storseminaret.

Ni foredragsholdere

Seminaret "Tilbake til røttene – om kunnskap og rotfrukter i norsk mattradisjon" på Bøndernes hus i Løten 23. september er en storsatsing til "Breidablikk", som betegner seg selv som et "nasjonalt forum for kulturarv".

Med ni foredragsholdere rundt temaet mat skulle det være duket for stor lokal interesse, men interessen har kommet fra helt andre steder enn Hedmark:

– Det begynner å tegne seg mange til seminaret, men de aller fleste kommer kjørende langveisfra. Det overrasker meg veldig og står ikke i stil med trendene rundt mat og mattradisjoner. sier Harby og blar opp et DN-bilag med masse skriverier om safting og sylting.

– Artikkelen er en av mange eksempler på at mattradisjoner er høytrend. Vi står midt i matfatet Hedmark, med storgårder i alle retninger, og skal snakke om matkultur og mattradisjoner, og så er det folk fra andre steder av landet som viser størst interesse. Overraskende og veldig trist, sier Harby.

– Internasjonal trend

Foredragsholder-listen er lang. Blant annet kommer direktør Olav Lie-Nilsen ved Thorbjørnrud Hotell i Jevnaker,  1.-amanuensis Thor Øivind Jensen, ved Universitetet i Bergen, tidligere husstellærer Karin Vatn fra  Hamar, journalist Lotte Schønfelder, forsker Annechen Bahr Bugge fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Oslo og etnolog Inger Johanne Lyngø for å snakke om alt gra mat og husholdning gjennom tre generasjoner til det nyeste inne forskning rundt nordmenns mat og måltider.

– Den internasjonale trenden er å satse på tradisjonsmat og kortreist mat. I Hedmark står maten sentralt og området ønsker å profilere seg mer mattradisjoner og kortreiste råvarer. Derfor håper vi på større lokal interesse rundt dette seminaret enn vi har sett så langt.

Artikkeltags