Millionær på vedboka

ØKS: Lars Mytting har kjøpt seg håndlagde økser fra Gränsfors Bruk som belønning for bokstrevet. Begge foto: Cathrine Loraas Møystad

ØKS: Lars Mytting har kjøpt seg håndlagde økser fra Gränsfors Bruk som belønning for bokstrevet. Begge foto: Cathrine Loraas Møystad Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Boksuksessen «Hel ved» har nå passert pipa med 109.000 i opplag. – Det er som å ha trukket et litterært flakslodd, sier forfatter Lars Mytting i Elverum.

DEL

Onsdag var sagprosa-boka «Hel ved» trykket opp i 89.000 eksemplarer. Torsdag avgjorde forlaget å trykke 20.000 bøker til. 109.000 bøker om hvordan man feller, tørker og brenner ved. Tørre fakta og nære historier om noe så hverdagslig som ved.

Hva er forklaringen?

– Ifølge leseropplevelsene folk forteller om, så er det et stort register av følelser knyttet til gleden ved praktisk arbeid. Når boka beskriver det, leser vednerden – og andre – seg sjøl inn i teksten på sin måte. For det er et sett av følelser som ikke er formulert før, sier gudbrandsdølen Lars Mytting som er bosatt i Elverum.

Gjenkjennelse

Enkelte medier har regnet ut at den tidligere journalisten og nå forfatter Mytting vil tjene 5,5 millioner kroner på vedboka.

– 5,5 millioner blir det ikke. 109.000 bøker blir trykt, men ikke alle blir solgt. Når folk får andre og tredje boka til jul, kommer de og bytter den. Så det blir en del retur, hevder Mytting.

Om 80.000 bøker blir solgt, betyr det inntekter på fire millioner kroner.

– Så betaler jeg to millioner kroner i skatt. En inntekt på to millioner kroner fordelt på tre år, blir litt over 600.000 kroner i året, sier han.

Han er veldig fornøyd med det.

– Det er jo mye penger og en forfatterøkonomi er gjerne skrinn over mange år mens en skriver. Så det er som å ha trukket et litterært flakslodd, sier han.

Du har levert en sakprosabok som er trykt i 109.000 eksemplarer. Er det ikke å redusere en god språklig opplevelse ved å kalle det et lodd?

– Jobben med å skrive en god bok er like lang og hard enten boka selger mye eller ei. Men så skal det en viss porsjon flaks for at offentligheten skal fange den opp, boka må liksom «ha dagen» og treffe tiden, mener Mytting, og fortsetter:

– Veden er ekstremt viktig. Det har ikke vært kommunisert så mye. Veden tilhører en lavmælt verdikjede på linje med molteplukking og garnfiske. Dette er for folk flest.

Om Norges befolkning har 200.000 hippe trendsettere som er i tet og som blir sett i media, synes Mytting at det er helt greit å ha de 4,8 millioner andre som er hans lesere.

– Men det er ikke noe gærent å være trendsetter, bare man ikke glemmer de små gjøremålene som gir glede og opplevelse, sier han.

Kong Arthurs sverd

Uansett inntekt på boksalget, så har Mytting spandert på seg en håndlaget fellingsøks fra Gränsfors Bruk.

– Den er som Excalibur, Kong Arthurs sverd, sier Mytting med et salig smil, og begrunner kjøpet med øksas balanse.

En bedre økonomi gjør at Mytting nå i ro og fred kan fortsette på sitt arbeid på sin tredje roman. Temaet er ennå hemmelig.

Artikkeltags