Gleder du deg til at jakta starter? Si din mening under!

– I år er det gitt cirka 8.500 fellingstillatelser. De siste to årene har det blitt felt cirka 8.000 elg i Hedmark, og det er målet også i år. Vi har i alle fall rikelig med fellingstillatelser, for vi vet at fellingsprosenten aldri når 100 prosent, sier miljørådgiver Arne Magnus Hekne i Hedmark fylkeskommune.

Trysil på topp

Hedmark er det desidert største elgfylket i Norge, både når det gjelder elgkvote og elgjegere. Under elgjakta høsten 2009 og vinteren 2010 ble det i Hedmark skutt nærmere 8 100 elger. Det ble det høyeste antallet siden toppåret 1992. Trysil havnet øverst på ti-på-topp-lista over elgfelling, med 1.142 felte elg, etterfulgt av Åmot med 716. Stor-Elvdal ble registrert med 680 elg, mens Elverum endte opp med 622, ifølge SSB.

I Hernes gleder Gransjøberget Jaktlags kvinnelig jaktleder, Marianne Wimmer seg til jaktstarten:

– Vi håper det går mot gode jaktdager og en bra jaktsesong. Målet er å få tatt de dyrene vi skal ta og samtidig har det trivelig sammen sosialt, sier Wimmer.

Gjestejegere

Til Gransjøberget kommer det faste jaktlagsmedlemmer og gjestejegere som blir med i Gransjøberget jaktlag.

– Vi driver med tradisjonell posteringsjakt med grå elghund og har et opplegg rundt forberedelser og jakt, sier Wimmer.

På Gransjøberget lages det herremåltid av indrefileten på elgen, sammen med sopp og bær. Geviret tilfaller skytteren.

– Laget får besøk av norske, svenske, danske og tyske jegere som er sammen med oss en uke av gangen. Vi starter opp med ei uke nå ved jaktstarten og tar imot ei ny gruppe fra starten av oktober.

– Hva mener de langveisfarende om jaktforholdene i Elverum?

– Tilbakemeldingene fra gjestene er at vi har kjempefine jaktforhold i skogen.

Flere kvinner

Kvinneandelen blant elgjegerne er stadig økende, og for jaktåret 2009/2010 utgjorde kvinnene hele 6,9 prosent av dem som løste jegeravgift, ifølge SSB. I Elverum ligger andelen kvinnelige jegere på hele 12 prosent!

– Jeg begynte med jakt etter et veddemål og ble bitt av basillen. Etter hvert som jeg tok over en skogeiendom har jeg funnet ut at det er viktig å utnytte de ressursene som jeg har til rådighet, sier Wimmer.

Hun mener det å drive med elgjakt er synonymt med skogvern:

– Skogbrukeren i meg sier at det er viktig at vi får tatt ut så mange som mulig elg for å verne skogen. Med mye elg i området så sliter vi med å få opp ny skog på grunn av at elgen spiser gran og furu. Elgen forårsaker store beiteskader over så å si hele eiendommer og etterlater seg stygge skogområder.