Ny jeger la ulvekortene på bordet

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

To av de fem siktede jegerne fra Elverum har tilstått å ha deltatt i forsøk på ulvejakt 14. til 15. februar i år. Politiet mener også at flere jegere kan knyttes til planlegging av nok en ulvejakt i Elverum/Åmot-området som ikke ble gjennomført i vinter.

DEL

Hittil har det bare vært kjent at en 47 år gammel elverumsing har tilstått deltakelse i forsøk på ulovlig ulvejakt. Den samme mannen har også erkjent å ha skutt en ulv sør i Åmot fredag 14. mars i år, men forklart at han så feil av en ulv og en rev.

Politiet anser mannen som hovedpersonen blant de siktede jegerne i Elverum.

LES OGSÅ: Flere er i politiets søkelys etter ulveskytinga i Åmot

Tilsto under avhør

Men 47-åringen er ikke den eneste som har erkjent forsøk på ulovlig jakt fra 14. til 15. februar.

SE VIDEO I ØVERSTE VINDU

Politiadvokat Henning Klauseie ved Hedmark politidistrikt opplyser at en annen siktet jeger fra Elverum la kortene på bordet da han og 11 andre jegere ble arrestert i en masseaksjon 8. april.

Under avhør med politiet erkjente elverumsingen at han hadde deltatt på den ulovlige jakten sammen med flere andre jegere. Målet var å felle ulv.

Flere navn

Under avhøret skal navn på flere lokale jegere ha blitt gjort kjent. Den siktede ble løslatt samme kveld etter tilståelsen.

Den siktede 47-åringen fra Elverum ønsket ikke å uttale seg i de første politiavhørene. Først etter konsultasjoner med forsvarer Helge Hartz, og etter at tingretten hadde gitt Økokrim medhold i varetektsfengsling, innrømmet siktede å ha deltatt på forsøk på ulovlig jakt.

Inntil nå har han bare innrømmet egen deltakelse, og har ikke koblet andre personer til jaktforsøket.

Flere skudd avfyrt

Ifølge siktelsen mener påtalemyndigheten at fem jegere, muligens flere, deltok i jakt på tre ulver i Strandbygda. Jegerne skal ha avfyrt flere skudd på 300–400 meters avstand, uten å treffe.

På dette tidspunktet, fra 14. til 15. februar, skal politiet ikke ha hatt noen mistanke om ulovlig jakt i Strandbygda. Mistanken kom først 16. februar da Økokrim fanget opp jaktforsøket gjennom telefonavlyttingen mot mistenkte jegere i et overvåket Trysil-miljø.

Ifølge forsvarer Helge Hartz fikk Økokrim medhold i Oslo tingrett 17. februar om å kunne telefonavlytte 47-åringen.

Trolig har Økokrim fattet mistanke mot elverumsmiljøet etter å ha avlyttet en telefonsamtale mellom 47-åringen og Ap-politiker Svein Ove Nordsveen i Engerdal. Han er mistenkt i ulvesaken, og har i avhør og overfor Østlendingen forklart at han fikk oppringing fra 47-åringen med spørsmål om han ville delta på «noe» 14. eller 15. februar.

Nordsveen spurte ikke hva dette «noe» dreide seg om, men hadde heller ikke mulighet til å være med.

Økokrim mener å kunne føre bevis for at Nordsveen har «oppfordret til og forsøkt å skaffe jegere til utført ulvejakt». Dette har Nordsveen avvist på det sterkeste.

Han har også avvist at han har vært en mellommann og kontaktperson mellom jegermiljøene i Elverum og Trysil, selv om han kjenner to personer i hvert av miljøene.

Nytt jaktforsøk

Politiadvokat Henning Klauseie opplyser at telefonavlyttingen mellom flere jegere i Trysil- og elverumsmiljøet har avdekket at det også skal ha blitt forsøkt organisert ulovlig jakt på ulv en gang til, i tidsrommet mellom ulvejakten i midten av februar i Strandbygda og 47-åringens felling av ulv 14. mars sør i Åmot helt på grensen mot Elverum.

Flere navngitte jegere skal ifølge politiet ha blitt invitert med på jaktplanleggingen, men på grunn av private forhold kunne flere av jegerne ikke delta. Dermed ble det ikke noe av jaktforsøket. Politiet har ennå ikke avgjort om det vil bli tatt ut siktelse mot jegere som er mistenkt for planlegging av ulovlig ulvejakt.

Klauseie vil ikke si hvor mange personer som skal ha blitt invitert med eller hvor jaktforsøket skulle finne sted. Han vil heller ikke si noe om jegere fra Trysil eller andre miljøer utenfor Elverum har vært med på planleggingen av jakten som det aldri ble noe av.

SE VIDEO HER:

Artikkeltags