Nye hunderegler til og fra Sverige

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fra og med 1. mai blir det nye regler for reising med hund til og fra Sverige.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Mange hedmarkinger reiser ofte over grensa til naboen i øst. Nå må du derimot være ekstra våken om du skal ha med deg hunden.

Etter 1.mai vil det bli samme regler for hunder som innføres til Norge fra Sverige, som det er for alle andre EU-land.

Blir dyrere

Det kreves at hunden skal ID-merkes og ha eget pass. I tillegg kan du ikke lenger selv gi hunden behandling mot revens dvergbendelorm.

Nye regler krever at behandlingen gjøres av veterinær. Det skal dokumenteres i dyrets pass.

De nye reglene gjør at det blir dyrere og mer kronglete når man skal til utlandet med hunden. Selv en dagstur til Sverige krever besøk hos veterinær når de nye reglene trer i kraft.

- Forstår at folk reagerer

- Vi ser at de nye bestemmelsene gjør det både dyrere og mer upraktisk å reise med hund, og vi forstår at mange reagerer på det, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

- Vi har i en periode hatt egne regler mellom Sverige og Norge som gjorde det relativt enkelt å reise over grensen med hund og katt. Vi ønsker egentlig ikke en innstramming, men nye regler fra EU gjør at Sverige nå blir likestilt med andre EU-land, sier Åmdal videre til Mattilsynets hjemmesider.

De eneste landene som fremdeles får unntak fra kravet om ormebehandling er Finland, Storbritannia, Irland og Malta.

LES OGSÅ: Lambi adopert av hunden Debbie

Mer tungvint

Selv om nye regler gjør det mer tungvint å ta med kjæledyret sitt på reise, er det viktig at alle hundeeiere tar de nye reglene på alvor.

Det finnes en god grunn til at det er strenge regler for å krysse landegrenser med dyr.

- Vi håper at alle som skal ut og reise med dyr er sitt ansvar bevisst og følger reglene. Bestemmelser om vaksiner, pass og merking er strenge fordi dyr kan bære med seg smitte og parasitter som er farlige for både mennesker og dyr. Norge har en unikt god dyrehelse, og slik vil vi gjerne fortsette ha det, sier Åmdal.

Artikkeltags