Gå til sidens hovedinnhold

Olav Rødsbakkens krigsinnsats blir dokumentar

Artikkelen er over 7 år gammel

Som Rena-student intervjuet Stian Trovik krigsveteranen Olav Rødsbakken. Det gjorde et sterkt inntrykk. Kimen ble sådd til dokumentaren «Alliert og alene», basert på erfaringene til 40 krigsveteraner.

Eksamensoppgaven Stian Trovik fikk i 2003, vil for alltid stå som starten på filmprosjektet den erfarne regissøren ved Ekkofilm nå er i ferd med å lande.

Åpenhet og følelser

– Det startet med Olav Rødsbakken fra Rena, det er helt klart. Han fortalte på en unik og levende måte en historie som var helt annerledes enn det vi var vant til. Og han gjorde det med en åpenhet og sterke følelser, som viste hvor mye dette hadde preget ham i alle år etter krigen. Det slo meg at det måtte være flere som satt på disse historiene. Og der kom ideen til «Alliert og alene», sier Stian Trovik.

Han har akkurat avsluttet en lang innspillingsperiode, og må nå vente til det blir vinter og snø med innspurten. Men våren 2015 vil vi få se den tre episoder lange dokumentarserien på NRK.

Serien vil også bli vist på svensk TV etter hvert. Dokumentaren følger de store historiske linjene for felttoget og tar blant annet for seg hvordan England og Frankrike sviktet Norge under invasjonen i 1940.

Historien om hvordan det virkelig var å være i krig, fortelles gjennom 40 krigsveteraner fra flere land, og deres personlige beretninger settes inn i imponerende rekonstruksjoner der skuespillere fyller rollene.

– Dette er en del av historien mange ikke kjenner til. Og de som var med, snakket sjelden høyt om det.

Felttoget omtales som et stort nederlag. Britene fikk da også beskjed om at dette skulle forties. Men det finnes helter i nederlag også.

Sykkel og ti skudd

– Det er helt utrolig hvordan disse unggutta ble sendt ut i krigen. Olav stilte med en sykkel på Gardermoen og fikk utdelt ti skudd. Det skulle han kjempe mot stormakten med. Men han ga alt og sto plutselig midt oppe i et bajonettangrep, sier Stian Trovik.

Han har latt Olav Rødsbakkens historie få god plass i dokumentaren.

Mye av filmingen har så langt foregått i Trøndelag, men til høsten går turen både til Nord-Norge og Østlandet.

Dokumentarserien har et totalbudsjett på 9,5 millioner kroner.

Ville dele krigsopplevelsene, slik at det aldri skulle skje igjen

Les tidligere intervjuer med Olav Rødsbakken i Østlendingen under:

Olav Rødsbakken ble torturert og satt på enecelle i tre og en halv måned. Til slutt visste han ikke hva som var verst, å vente på mer juling, eller å ikke vite om noen kom. Helt til det siste var den nå avdøde krigsveteranen opptatt av å hindre at Norge havnet i krig igjen.

Han var bare 22 år da krigen brøt ut, Olav Rødsbakken fra Rena. Veltrent og alltid med et lunt smil på lur. Kamphandlingene høres bare spennende ut for gutta i idrettskompaniet.

Men de skal fort få erfare at krig er alvor.

Alt topper seg i kampen om Lundehøgda. Skuddene flerrer gjennom lufta, og Olavs kamerat blir skutt i brystet. Sjøl kaster unggutten seg ned i tide, og slipper unna med et kulehull gjennom uniformsjakka. Olav er deretter først på avtrekkeren og får dratt kameraten med seg.

– Det var enten tyskeren eller meg, sa han etterpå.

575 menn kjempet for Norge. Etter 48 timer var bare 216 igjen.

Olav var blant dem, og gikk inn i Milorg etter kapitulasjonen.

Han smuglet utallige flyktninger over til Sverige og levde et dobbeltliv i årevis. Alt gikk bra fram til pinsen 1944. Da begynte nettet å snøre seg sammen rundt Milorg-karene.

Olav måtte rømme 15. august, men ble tatt av nazistene 17. oktober. I tre og en halv måned sitter han på enecelle, uten å vite hvordan det har gått med kameratene sine.

Olavs svoger klarer til slutt å rømme. Som straff kastes Olav i mørkecella.

Dag og natt går om hverandre i det evige mørket, der de glatte murveggene snører seg sammen rundt ham. 2,5 x 2,5 meter. Med ujevne mellomrom hentes han ut til avhør og tortur.

Olav er i god fysisk form, og overlever hver runde med juling. Bare for å bli dratt ut på ny senere. Men han forteller dem ikke noe.

Tilbake i mørket tenker 27-åringen for første gang på å ta sitt eget liv. Men han har ikke noe å gjøre det med.

Fra januar 1945 sitter han i Berg fangeleir. De hjemme tror ikke lenger at han kommer hjem. Da broren får en gutt, blir han døpt Olav etter den fengslede onkelen. Men Olav gir ikke opp. Han gjenopptar hverdagen på befalsskolen og som instruktør. Uten å snakke om det som har skjedd.

Eneste synlige spor er lampa han alltid lar lyse på nattbordet.

– Vi trodde tausheten var det beste for å komme videre.

Familier var splittet og folks valg gjorde det vanskelig å ta opp igjen livet fra før krigen.

Kona skjønte det nok da nettene var som verst. Men ellers tok det mange år før Olav begynte å fortelle. Men i godt voksen alder kom historiene og opplevelsene fram.

De har vært meget viktige for alle fra skoleelever til soldater i Rena leir. Nå blir Olav Rødsbakkens historie også formidlet gjennom dokumentaren «Alliert og alene».

Kommentarer til denne saken