Rød leksestreik får grønne til å se rødt

UENIGE: Rød Ungdom og Hedmark Senterungdom er uenige om lekser som virkemiddel for læring i den norske skolen.

UENIGE: Rød Ungdom og Hedmark Senterungdom er uenige om lekser som virkemiddel for læring i den norske skolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Neste uke vil elever over hele landet nekte å gjøre lekser, etter at Rød Ungdom har tatt initiativet til en leksestreik. Det får den ellers så grønne Senterungdommen til å se rødt.

DEL

Målet med aksjonen er å fjerne hjemmearbeidet helt for skoleelevene. Årsaken er at lekser etter Rød Ungdoms mening øker klasseskillene.

Del på Facebook

– Lekser øker klasseskillet mellom elevene, gir lite læring og stjeler barns fritid. I dag er det ingenting som pålegger skolene å gi elevene lekser. Med leksestreiken håper vi å bryte en unødvendige tradisjon, sier Iver Aastebøl, leder i Rød Ungdom til Østlendingen.

Les også: Ungdomsskoleelever lukter på arbeidslivet

Hva mener du om lekser i skolen? Si din mening nederst i saken!

– Krav på fri, skulker ikke

Den kommende uka vil elevene som deltar i streiken droppe skolen en time for å demonstrere for leksefri skole, samle inn underskrifter for leksefri skole samt boikotte leksene.

– På videregående skole har elever rett på fravær for politisk arbeid – noe vi mener dette er. På ungdomsskole bør rektorene la ungdommene som vil få delta. Det skal være lov å kjempe for det man tror på.

Målet er å få lokalpolitikere og skoleledelse med på å fjerne hjemmearbeidet.

Grønn politiker ser rødt

Leder i Hedmark Senterungdom, Per Rønning, er dundrende uenig med Rød Ungdom.

– Vi mener dette er en streik mot kunnskap og læring i norsk skole. Lekser er en av de viktigste læringsmetodene. Man må faktisk gjøre ting selv for å lære skikkelig, sier Rønning.

Han mener frafallet i den videregående skolen i Hedmark er en utfordring og at den viktigste årsaken til dette er at elevene ikke lærer det de skal på ungdomsskolen.

– I stedet for å ta bort problemene, må vi løse dem. Da kan ikke elevene slutte å gjøre lekser, selv om de sliter med dem. De må få hjelp til leksene. Derfor ønsker Senterungdommen å tilby leksehjelp til alle som trenger det, sier Rønning.

– Lengre skoledager

Han mener alternativet til leksefri er lengre skoledager.

– Det er Senterungdommen mot. Det er nettopp det som tar fritida fra ungdom. I motsetning til Rød Ungdom har vi tillit til den enkelte elev og mener at eleven skal kunne disponere fritiden sin selv. Vi vil ha flinke lærere og økt lærertetthet framfor en lengre skoledag, sier Rønning.

Han legger til at leksefri vil være uheldig for elever med ambisjoner om å oppnå kompetanse og utdanning.

– Rød Ungdom vil tydeligvis at norske elever skal lære mindre enn alle andre, sier Rønning.

Les også: Hedmark-skoler rammes av leksestreikende elever

Artikkeltags