Torill Johansen er president i Norsk scrabbleforbund. Forbundet ble stiftet av noen Scrabble-entusiaster i februar 2010, og har nå omkring 100 medlemmer.

Antallet medlemmer speiler ikke den store interessen for Scrabble som har inntatt landet. En ringerunde Østlendingen tok avslørte først at bokhandlerne i Elverum og på Hamar var utsolgt for spill. Og etter nærmere undersøkelse viser det seg at det er utsolgt fra produsenten.

Marit Søsveen ved Gravdahl i Hamar forteller at det trolig ikke kommer nye spill før i mai.

LAST NED WORDFEUD HER!

Bransjens analyse er at Scrabble er og har vært et svært populært spill siden det kom i 1960. Det har i det siste også kommet spill på nett og på mobilen. Dette igjen fører til at folk vil ha det analoge spillet, den håndfaste varianten, er teorien.

Entusiaster

– Jeg har alltid spilt Scrabble, helt siden jeg var liten og lærte å lese og skrive, forteller Torill Johansen.

Hun er fra Stange, men bodde skoletiden sin i Elverum fram til hun var ferdig på videregående, og flyttet i 1983. Nå bor hun på Nesodden hvor hun jobber nattevakter som miljøterapeut.

Hvordan ble Norsk scrabbleforbund til?

– Historien startet egentlig da Aftenposten kom med nettspillvarianten av Scrabble, ordspill.no for fire år siden. Vi var mange entusiaster som spilte på nettet og etter hvert ble kjent med hverandre. Vi begynte å møtes for å spille mot hverandre, løst og i turneringer. Der dukket det opp svensker, og de slo oss norske. Svenskene har hatt forbund i lang tid, og vi så at en slik organisering ville kunne gjøre oss sterkere.

Det ble nedsatt et interimsstyre, og i februar 2010 var Norsk scrabbleforbund et faktum.

Turneringer

Scrabble er et ordspill hvor deltakerne skal lage ord ut av bokstavene de får utdelt.

Hver spiller trekker sju bokstaver og skal hele tiden ha sju bokstaver til disposisjon. Spillet inneholder 98 bokstavbrikker. I 2008 kom nettvarianten av spillet, ordspill.no, og 2011 kom mobilvarianten Wordfeud, som er blitt veldig populært.

– Vi ser en økning av innmeldelser etter at Wordfeud kom, sier Johansen.

Forbundet arrangerer turneringer, blant annet NM, der Johansen ble mester i høst.

Til helga arrangeres nyttårsturnering i Oslo.

– Før leste jeg, men det har jeg ikke tid til lenger. Nå lærer jeg ord av dem jeg spiller med, sier Torill Johansen.