De forskjellige forbundene og foreningene i transportnæringen er delte i synet på den nederlandske semitraileren som mistet hangeren ved Tiur'n kro på rv. 3 onsdag kveld.

Politiet i Rendalen gikk torsdag formiddag ut i Østlendingen å advarte mot at dette kunne dreie seg om sabotasje. Bagkrunn for den påstanden var at en semitrailer også mistet hengeren ved Hanstad tidligere på dagen. Ifølge tips Østlendingen har mottatt skal det ha vært ett og samme vogntog som mistet tilhengeren.

– Det verserer rykter om at det blir utøvd sabotasje mot kjøretøy på en slik måte at festeanordningen glipper, med det resultat at tilhengeren løsner fra trekkvogna, sier lensmann i Rendalen, Janche Røed.

Hatsk stemning på Facebook

Det første tipset Østlendingen fikk i løpet av onsdagen var en Facebook-side der det åpenbart blir oppfordres til sabotasje av utenlandske vogntog og semitrailere.

Rune Andersen i organisasjonen Sjåførenes Krav har fulgt flere sider på Facebook, og beskriver tidvis hatske holdninger til utelandske sjåfører og biler. 

- Vi i Sjåførenes Krav ser svært alvorlig på og tar sterk avstand fra slike holdninger, sier Andersen.

- Livsfarlig om det stemmer

Også Jan Arne Laberget sier han og Yrkestrafikkforbundet ved Godsseksjonen tar sterk avstand sabotasje - om det er som politiet frykter.

- Det er livsfarlig om dette stemmer.

Laberget bekrefter at mange er irritert på de utenlandske sjåførene og transportørene som denne vinteren har skapt store problemer i trafikken denne vinteren.

- Vi får bare håpe at det ikke er denne irritasjonen som har utløst sabotasje. Det er i såfall verre enn å komme til Norge på sommerdekk, mener han.

- Tror det er sjåførfeil

Via medlemmer i Nosk Yrkessjåfør Allianse (NYA) har leder Heine Skyvulstad mottatt informasjon han mener legger politiets sabotasjeteori i grus.

- Flere medlemmer hos oss har sett den nevnte semitraileren både på Hanestad og på Tiur'n. Der har sjåføren drevet å smurt svingskiva, før han har festet traileren til trekkvogna for å kjøre videre. Jeg kjører semitrailer selv og har vanskelig for å forestille meg sabotasje når jeg hører om observasjonene. Om trailerhengeren ikke er festet skikkelig så kommer man ikke lenger enn drøyt 100 meter før det går galt - slik det beskrives fra Stor-Elvdal på onsdag, mener Skyvulstad.

Politiet vil ha tips

- Vi har så langt ikke noe håndfast å gå på, men vi er veldig interessert i tips fra publikum. Dersom noen har konkret informasjon å komme med, vil vi gjerne at de tar kontakt med oss, sier lensmann Røed.

Østlendingen har også torsdag kveld vært i kotankt med den nederlandske transporttøren som eier semitraileren som mistet hengeren onsdag. Van Dutjn ønsker ikke å kommentere saken før fredag morgen.