Varsleren har skrevet bok – «Én mot alle - alle mot én»

MÅTTE SKRIVE: – Jeg måtte bare skrive denne boka. Blant annet for å få hele saken ut av kroppen, sier Håkon B. Hubred.

MÅTTE SKRIVE: – Jeg måtte bare skrive denne boka. Blant annet for å få hele saken ut av kroppen, sier Håkon B. Hubred. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Håkon Hubred er læreren som ble oppsagt etter å ha varslet om det han betegnet som dårlig arbeidsmiljø ved Sentrum videregående skole i Kongsvinger. Etter tre års kamp fikk han medhold og et seks måneders vikariat og deretter ny, fast jobb ved fagopplæringskontoret i fylkeskommunen.

DEL

– Det var et vel tre år langt mareritt som etter en gransking endte med konklusjonen at jeg var en varsler som hadde gått riktig fram. Nå har jeg fått mye av marerittet ut av kroppen ved å skrive denne boka, sier Hubred.

– Følte en plikt til å si fra

Det er mange som får sitt pass påskrevet i boka «Hubred-saken. Én mot alle. Alle mot én.»

Ikke minst fylkestingspolitikerne som stort sett bare skled unna da man bak lukkede dører behandlet saken. 

Den lanseres ved en tilstelning i biblioteket i Kongsvinger onsdag til uka.

Hele saken startet med Hubreds varsling om dårlig arbeidsmiljø ved den nevnte skolen i Kongsvinger.

– Jeg følte plikt til å si i fra om forholdene. Da tok det skikkelig fyr. Jeg ble trakassert, mobbet og ble møtt med en negativ holdning til det som var en normalt vettug varsling. Saken ble gjort om til en personalsak, og de andre ved skolen som kunne støttet meg, ble skremt til taushet. Jeg har forståelse for deres reaksjon. For ledelsen var det viktig at det utad skulle se bra og rosenrødt ut. Innad kokte det, sier Hubred, som torsdag hentet 1.000 ferdige eksemplar av boka ved Flisa Trykkeri.

Rettsak

Han fikk advarsel, ble bedt om å holde seg pent i rekken. 

Da han ikke godtok det, ble han oppsagt.

Det ble rettsak fordi han mente seg usaklig oppsagt.

Det endte i forlik, som Hubred fort angret bittert på at han hadde skrevet under på.

– Det ble en tre år lang kamp for å bevise at forliket ble inngått på feil premisser. Til slutt ble det mot Ap´s stemmer i fylkestinget bestemt at saken skulle granskes. Konklusjonen gikk til min fordel, sier Hubred.

– Har fått det verste ut av kroppen

Han fikk alle rettigheter tilbake, blant annet ny jobb ved fagopplæringskontoret og jobbet der fram til mai i 2012.

– Dagen etter satte jeg med ned og begynte å skrive denne boka.  Det har hjulpet meg til å få det verste ut av kroppen, sier Håkon Hubred.

Boka er på 300 sider og inneholder i tillegg til Hubreds framstilling, en rekke tegninger, kopier av brev og sakspapirer.

3
Tegning: Oddmund Mikkelsen

Og boka lanseres altså onsdag til uka.

Rektor ved Sentrum videregående mens saken pågikk, Egil Mangnes, har pensjonert seg og har ikke vært mulig og nå for en kommentar til boka.

Artikkeltags