Gå til sidens hovedinnhold

Verstingen som nå hjelper andre

Artikkelen er over 8 år gammel

Hågen Haugrønningen ble fryktet av andre og var også livredd seg selv. Nå har den tidligere psykiatripasienten fra Våler startet eget firma der han tilbyr hjelp til andre.

Jeg er stolt og takknemlig over å ha fått et helt nytt liv fylt med innhold og mening.

Alt var i ferd med å rakne helt. Jeg har hatt over 40 innleggelser på psykiatriske institusjoner, for det meste på Sanderud. Nå blir jeg invitert på kurs av helsedirektoratet og forbrukerorganisasjoner. Det er nesten ikke til å tro.

Vi er på besøk hos 41-åringen i Uelandsgate i Oslo.

Hågen Haugrønningen snakker raskt og intenst og forteller en historie som griper; om angst og tung psykiatri, om indre uro, om tunge år som svingdørpasient, om systemer som ikke samhandlet eller bidro med alternative løsninger, om uvanlig store daglige medisindoser, om stemmer inni hodet, hallusinasjoner, traumer og episoder da det klikket for ham.

Om 120 dager i fengsel for å ha gått amok på sosialkontoret i Våler. Også Østlendingens kontor på Åsnes fikk gjennomgå da han plutselig følte seg innestengt og trengte luft.

Mørkeste mørk

– Jeg har vært i det mørkeste mørke, og har livserfaringer jeg ikke unner andre. Men jeg har et sterkt ønske om å hjelpe andre til et bedre liv. Da kan mine erfaringer være nyttige å lytte til, smiler han over tekoppen.

På bordet ligger et visittkort med en blid og vital mann. Under navnet Hågen Haugrønningen står tittelen erfaringkonsulent uthevet med fet skrift. Kunder tilbys veiledning, kurs og foredrag. For få år siden veide samme mann 128 kilo. Ansiktet var pløsete og medisinsprengt. Han var svett og nervøs, i total ubalanse og i konstant angst. Nå er han under 100.

Ut av Hedmark

– Redningen ble å flytte ut av Hedmark, bort fra Sanderud og Våler. Mor investerte i en leilighet til meg i Oslo. I hovedstaden fikk jeg etter hvert den hjelpen som gjorde meg i stand til å kjempe meg på beina igjen. Nå tar jeg ingen medisiner, jeg har ikke vært innom en psykiatrisk institusjon på tre år og føler meg frisk og sterk; jeg har spedd på med mer utdanning, selvtilliten er tilbake. Jeg har aldri hatt det så bra som nå.
Vegen hjem, kaller han den lange og kronglete prosessen. Vegen hjem til seg selv. Til sitt eget indre, til kjernen i seg selv.

– Det går sterke arvelige ADHD-trekk gjennom flere generasjoner i min nære familie. Vi har hatt masse energi, vært kreative og arbeidssomme. I mitt liv har ingenting vært helt etter normalen. Enten har jeg prestert på topp eller på bånn. Etter hvert skjønte jeg at jeg ikke var helt som de andre. Jeg måtte prestere mer for å oppnå samme resultater, forklarer Hågen Haugrønningen.

Ble deprimert

Etter flere jobber kom gårdsgutten fra Våler inn på lærerskolen i Elverum etter å ha tatt første året i Oslo. På slutten av lærerskoletiden sank han ned i tung depresjon. Utad så han blid ut, men inni seg var det uro og kaos.

Den vanlige helgefylla helt tilbake til konfirmasjonsalderen, kom ut av kontroll. Foreldre og kjæreste slo alarm, fastlegen skrev ut antidepressiva uten at det hjalp. Til slutt ble Hågen Haugrønningen lagt inn på avrusning på Sanderud og senere på Toten.

Samboerforholdet røyk. ADHD ble konstatert, og han ble satt på klassiske ADHD-medisiner som ritalin og metamina, samt andre beroligende midler. Men Haugrønningen ble dårligere og dårligere, og ble akuttinnlagt titalls ganger.

– Jeg ble livredd, superparanoid og psykotisk. Hodet mitt ble fylt av stemmer og skremmende ting; jeg ble overfølsom i forhold til strøm som jeg følte krøp på huden og helt inn i margen. Folk rundt meg ble redde, men jeg var enda reddere.
Han følte seg kraftig overmedisinert på Sanderud, misforstått og motarbeidet både der og av hjelpeapparatet i hjemkommunen Våler. Det toppet seg da han raserte sosialkontoret i Våler i 2007, og ble dømt til 120 dagers fengsel for vold mot en offentlig tjenestemann.

Da Våler kirke brant, ble han oppringt av journalister som trodde han var brannstifteren.

– Jeg var en samfunnsfiende. Heldigvis var jeg innlagt på Reinsvoll da kirka brant. Jeg hadde vanntett alibi.

Ny retning

Men så kom han i kontakt med Merete Glenne Øie, kjent professor og nevropsykolog og ble utredet. I ettertid er en rekke diagnoser fjernet - nå står kun ADHD igjen.

– Jeg gikk gjennom traumeterapi, nøstet opp i vanskelig fortid og ble systematisk coachet til å få strukturer og orden i hverdagslivet. Sterk egenvilje til endring, en god plan samt hjelp og støtte fra familie og fagfolk har forandret livet mitt helt, smiler Haugrønningen.

Sterkt inspirert av Merete Glenne Øie og etter hvert med hjelp av Nav, har Haugrønningen tatt tre-årig utdannelse ved Hellingen Institutt innen famile- og organisasjonskonstellasjoner.

– Både privatpersoner, bedrifter og organisasjoner vil få hjelp til å finne verktøy og metoder til å nå sine mål.
Han jobber nå som selvstendig næringsdrivende og har oppdrag for enkeltklienter og ulike organisasjoner.

Lys framtid

– Jeg kunne fort ha havnet på varig uføretrygd. Nå får jeg brukt utdanningen og erfaringene mine til å bidra til samfunnsnyttig arbeid. Jeg gleder meg til hver ny dag, og har god kontakt med to flotte unger. Nå ser jeg bare framover, sier Hågen Haugrønningen.

Kommentarer til denne saken