Vil legge ned KUF-fondet

I motsetning til fondsleder Reidar Åsgård mener fylkesråd og Hedmark Sp-leder Aasa Gjestvang at KUF-fondet bør avvikles og de resterende pengene gis tilbake til eierne.

I motsetning til fondsleder Reidar Åsgård mener fylkesråd og Hedmark Sp-leder Aasa Gjestvang at KUF-fondet bør avvikles og de resterende pengene gis tilbake til eierne. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) vil legge ned KUF-fondet og fordele pengene på eierne. Hun ser for seg at fylkeskommunen kan bidra til å finansiere Høgskolen i Hedmarks to doktorgrader.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Fredag er det generalforsamling i Kompetanse-, universitets- og forskningsfondet for Innlandet AS (KUF-fondet).

Det er rundt 100 millioner kroner igjen i fondet etter at utbetalingene til høgskolene stoppet opp i mars, som følge av universitetssammenbruddet.

Delte meninger

Meningene er delte om hva som skal skje med midlene i fondet.

Styreleder Reidar Åsgård (Ap) ga i Østlendingen 21. mai uttrykk for at midlene i fondet bør fryses til universitetsarbeidet kommer i gang igjen. Det er ikke fylkesråd og Hedmark Sp-leder Aasa Gjestvang enig i. Hun sitter også i fondsstyret.

– Universitetsarbeidet ser så vanskelig ut, og et innlandsuniversitet ligger dermed så langt fram i tid at fondet bør avvikles. Det er snakk om nærmere 100 millioner kroner, og vi har ikke råd til å fryse så mye penger. Det er viktig å få kunnskapspenger i omløp, sier hun.

Vil støtte HH

– Det er vel ikke gitt at eierne vil bruke pengene de eventuelt får tilbake på kunnskap?

– Nei, det er selvsagt opp til hver eier å avgjøre hva de vil bruke pengene på, men jeg ser i alle fall for meg at Hedmark fylkeskommune kan bidra til å finansiere de to doktorgradene ved Høgskolen i Hedmark om vi får pengene tilbake fra fondet, sier Gjestvang.

Høgskolen i Hedmark (HH) har oppnådd to doktorgradsprogrammer, som følge av den faglige utviklingen i universitetsarbeidet; et i anvendt økologi ved HH Evenstad og et i profesjonsrettede lærerutdanningsfag ved HH Hamar.

Les alt om KUF-fondet her!

Nye penger, hvis aktuelt

Gjestvang mener det er bedre å bruke pengene på noe konkret og matnyttig framfor på et prosjekt som ser ut til å være svært så usikkert.

– Jeg synes partene i Prosjekt Innlandsuniversitetet står så langt unna hverandre at det er vanskelig å tro at det blir noe universitet i Innlandet med det første. Derfor bør fondet avvikles. Dersom det en gang i framtida likevel skulle bli aktuelt med et universitet, får vi heller bidra med nye penger da, sier Gjestvang.

Det er fylkestinget som til slutt avgjør hvordan Hedmark fylkeskommune skal forholde seg til fondet.

Artikkeltags