De holdt sammen og vandret rundt med resten av klassen under Forsvarets åpne dag i Rena Leir i går.

Først litt beskjedne, så mer og mer nysgjerrige på våpen, tankser, ulike friluftsstander og de grønnkledde som orienterte på hver post.

Ut i verden med Forsvaret

– Jeg drømmer egentlig om å bli danser. Dans er livet for meg, det gir glede og frihetsfølelse. Men jeg vet jo ikke om jeg blir god nok til å leve av det, forklarer Silje Bekkevold (13) fra Rena.

– Forsvaret gir en mulighet til å komme ut i verden og oppleve nye ting, nye kulturer og få nye venner. Det høres så spennende ut, forklarer Silje.

Hjernekirurg

Venninnene Bertine Nergård og Caroline Sætervang lytter smilende til samtalen.

Bertine danser også, men mest for å ha det gøy.

Begge tar skolen på alvor, og håper at karakterer og arbeidsinnsats skal føre dem inn på legestudiet etter hvert.

– Hjernekirurg høres spennende ut. Eller kanskje rettsmedisiner. Vi må ha utfordringer. Og vi må hjelpe andre, sier Bertine.

Viktig del av Rena

De tre kommer ikke fra familier med forsvarstilknytning.

Men de har venner på skolen der en eller begge foreldrene jobber i Rena Leir.

Og de er vant til å se soldater og andre militærkledde i dagliglivet i Rena sentrum.

– Militæret er en del av Rena. Derfor er det så viktig med åpne dager i leiren der vi få se hvordan folk har det. Vi blir jo nysgjerrige på hvordan folk har det i kommunen vår. Og mange som er her er ikke så fryktelig mye eldre enn oss, selv om vi foreløpig ikke har noe kontakt. Men det er spennende med så mange nye folk som kommer til Rena, forklarer Caroline.

– Er det mange på ungdomsskolen som snakker om en framtid i Forsvaret?

– Mest guttene, men Forsvaret gir også muligheter for jenter. Mange av oss er interessert i natur og nye utfordringer. Det høres kult og spennende ut. I Forsvaret vil vi etter hvert kunne få venner som er like gamle som oss.

– Hva vil dere gjøre i Forsvaret?

– Kokk; jeg er glad i å lage mat. Mat og dans, smiler Silje.

– Ett eller annet ute i felten, kanskje i utlandet – der vi kan hjelpe andre. Og kanskje hjelpe til sånn at det ikke blir krig, men fred, svarer Bertine og Caroline.

Afghanistan

– Har dere tenkt over at norske soldater har mistet livet i Afghanistan?

– Ja, og det gjør det litt vanskelig å gå inn i Forsvaret. Men soldatene som har mistet livet, har ofret seg for andre – for å kunne hjelpe med fred der det er krig. Det er jo derfor vi har Forsvaret, mener de tre.

Elever i ujevn takt

De blir hentet av klasseforstanderen og vist videre rundt i leiren. Imens ser vi elever som nettopp er busset til Rena leir, og som i litt ujevn takt går etter yrkesbefal som prøver å holde orden på rekkene av nysgjerrige og skuelystne unger.

I alt 350 elever fra Rena skole og vel 100 elever fra Åmot ungdomsskole var med på den åpne forsvarsdagen – 15 år siden leiren ble offisielt åpnet.

Elgjakt og skytefelt

Både lokalbefolkning og pensjonister fra flere kommuner i Hedmark kom på besøk.

Ikke alle var like opptatt av den voldsomme forsvarsveksten på Rena og i Østerdal garnison, og prognosene for videre vekst:

– Åssen er det med elgjakta i skytefeltet? ville en pensjonist fra Kongsvinger vite.

Han nikket og pustet lettet ut da svaret kom:

– Under elgjakta er det ingen militær skyteaktivitet i feltet!