Orgelmus og kanskje en ny julesang...

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

Alle husker hvordan det gikk i den østerrikske landsbyen Oberndorf jula 1818: Der hadde musene spist opp orgelbelgen, noe som ikke ble oppdaget før det var rent for sent å reparere eller skaffe en ny, og dermed måtte byens prest Joseph Mohr sette seg ned og skrive en helt ny julesang for at ikke landsbyboerne skulle bli alt for skuffet. Dette skjedde på noen små klokketimer før midnattsmessen natt til 25. desember, og Mohr fikk landsbyens organist Franz Xavier Gruber til å hjelpe seg med melodien.
Sangen ble urframført av de to, angivelig med Grubers akkompagnement på lutt – etter som orgelet var taust.
Nå har historien fått seg en ørliten parallell i Nordskogbygda kirke. Også der har musene forgrepet seg på orgelbelgen, som ifølge kirkeverge Jon Veflingstad har vært utsatt for liknende overgrep tidligere. Da har det vært mulig å reparere, men nå står man overfor et større inngrep: Belgen må utstyres med helt nytt skinn, og for å få dette til må orgelpiper demonteres slik at belgen kan tas ut av orgelhuset.
Det finnes det ikke penger til, og Veflingstad sier at orgelet nå må pipe med den luften det har.
Er det noen i Nordskogbygda eller andre steder som har en ny julesang på lur – dersom det skulle bli tonebråstopp om noen måneder?

Artikkeltags