Østerdølen vil ta grep

FAMILIEBEDRIFT: På desken i Østerdølen. Fra venstre: Terje Kværnes, redaktør Njål Kværnes og journalist Mari Kværnes.<I>Foto: Per Ivar Strømsmoen</I>

FAMILIEBEDRIFT: På desken i Østerdølen. Fra venstre: Terje Kværnes, redaktør Njål Kværnes og journalist Mari Kværnes.<I>Foto: Per Ivar Strømsmoen</I>

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Østerdølens opplag er redusert med 16 prosent de to siste årene. Men redaktør Njål Kværnes ligger ikke søvnløs av den grunn.

DEL

Ukeavisa med redaksjon på Koppang solgte i fjor i gjennomsnitt 583 aviser i løssalg, og hadde 660 abonnenter i Stor-Elvdal, Rendalen, Åmot, Engerdal og Trysil. Dette gir et opplagstall på 1.243, mot 1.407 for ett år siden, og 1.446 i 2003.
– Det er helt klart ingen ønskesituasjon for noen redaktør å miste opplagstall, sier redaktør Njål Kværnes.
Han legger til at dette ikke var uventet på grunn av at avisa har slitt med dekningen i både Åmot og Trysil/Engerdal.

Tar grep

– Vi vil selvfølgelig ta grep, noe vi for så vidt allerede har gjort med å knytte til oss en fast frilansmedarbeider i Trysil/Engerdal, sier Kværnes.
I Åmot jobber de nå med saken, og er på utkikk etter en fast frilanser der også.
– Ei stund så sysselsatte vi fire årsverk med faste medarbeidere i nettopp disse kommunene, og når dette «rakner» er det klart at det går ut over dekningen, sier Kværnes, som er sikker på å komme tilbake.
Opplagstallene har gått opp og ned hele tiden mener han.

Skjerpet konkurranse

– Etter at Østlendingen startet med utskiftningssider for Trysil/Engerdal, med blant annet egne forsider og generelt større satsing der, har vi merket det, sier Njål Kværnes.
Den nye Lokalavisa Sør-Østerdal har også vært med på å skjerpe konkurransen i mediebildet for disse fem kommunene. Men Kværnes har inntrykk av at den orienterer seg mer mot Elverum-distriktet.
Østerdølen er inne i sin åttende årgang, og har kommet ut med et eksemplar hver uke siden august 1999. To ganger har avisa vunnet gull i konkurransen om «Årets Forside», der alle landets aviser er med.

Familiebedrift

De er tre søsken bak Østerdølen. Njål, Mari og lillebror Terje har fordelt aksjene seg i mellom, men bare de to eldste søsknene har avisa som arbeidsplass.
– Den økonomiske situasjonen kunne selvsagt vært bedre, slik er det i disse småavisene, sier Kværnes, som i fjor mottok 344.000 kroner i pressestøtte.
Annonsemarkedet har blitt strammere. Flere konkurrerer om kronene, og mange forretninger er med i kjeder som har sine egne annonseringsopplegg.

Artikkeltags