– Det grønne skiftet er ingen lek

BLÅGRØNNE: De to tidligere Høyre-statsrådene Victor Norman og Johan C. Løken med fokus på det grønne.

BLÅGRØNNE: De to tidligere Høyre-statsrådene Victor Norman og Johan C. Løken med fokus på det grønne. Foto:

– Utslippskutt og karbonlagring må komme og det haster. Behovet er så stort at vi ikke kan leke med det. Men omstillingen vil ikke skje før det blir lønnsomt, sa Victor Norman.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Økonomiprofessoren, forskeren, skribenten og den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren helte en god del kaldt vann i blodet på deltakerne av Østerdalskonferansen onsdag. Representanter fra hele skogsektoren er samlet i Terningen Arena i to dager med fokus på mulighetene det grønne skiftet gir vår region.

Tør ikke investere

– Vi har minst to problemer. Temperaturen på jorda går feil vei og alle som selger patentmedisin som kan kurere, har uklare motiver og mål. De vet heller ikke om medisinen virker og ikke om den er lønnsom. Vi har en rekke flotte produkter som kan hjelpe. Biogass, elbiler, jordvarme, sol, vindmøller og biobrensel, for å nevne noe. Problemet er virkemiddelsystemet er uoversiktlig og bremser investeringene.

Nordman mener investorene vet at det grønne skiftet må komme, men at de venter på en forenkling som gir muligheter for å velge det som er bra og kan være lønnsomt. Han mener løsningen ligger i kombinasjonen av flere tiltak og omstillinger, men nå vet ingen hvilken. Dagens situasjon, med stadig ulike skatter, subsidier og kvoter som slår hverandre i hjel, gjør investeringer usikre.

Om fire år

Også motivene for å kaste seg på det grønne skiftet er varierende. Det kan være for sin egen samvittighet, for egen lommebok, for å få flere velgere eller for å bedre klimaet. Norman stilte et stort spørsmålstegn ved dem som mener det kan bli greit med Middelhavsklima på Vestlandet uten å se at konsekvensen av den globale temperaturøkningen også blir at Kina og India, med sine rundt to milliarder mennesker, blir ubeboelig.

– I dag må du enten være ukuelig optimist eller skikkelig idealist for å investere i det grønne skiftet. Den helt åpenbare løsningen er pris på utslipp. Klart priser hjelper. Karbonskatt og toll på import fra land som ikke har det, er den enkle løsningen. Og den kommer om fire år. Fire år fordi USA må bli med. Det skjer neppe med president Trump. Japan, EU og USA må bli enige, da vil resten følge etter, sa Victor Norman.

Artikkeltags