Som anerkjent slagverker i Norsk musikkmiljø og med fast ansettelse i Kringkastingsorkesteret (KORK) i Oslo, medgir Birger Mistereggen fra Rendalen at han har en givende og profilert jobb.
Under studiene ved Norges musikkhøgskole tok Mistereggen opp munnharpespill, og har utviklet dette sammen med sine interesser for Norsk folkemusikk.
– Dette har åpnet mange nye og interessante veier innen musikken for meg, sier Mistereggen.
På fjorårets norske Melodi Grand Prix-bidrag var det nettopp Birger Mistereggen som kompet med sitt munnharpespill, og låten "Alvedans" hadde sågar et stikk med Rendalspolsk i seg.

Plateinnspilling i Sveits

Slagverkeren med hovedfag i trommeslåtter og virtuosegenskaper på munnharpa, har nå innledet et samarbeid med vokalgruppa Trio Mediæval, som består av to norske og en svensk sopran.
– Samarbeidet med disse tre jentene tror jeg blir helt fantastisk, og jeg har allerede sommerfugler i magen foran plateinnspillingen som starter nå til uka, sier Mistereggen.
Da skal musikerne til Sveits for å spille inn en CD i St. Gerold-klosteret der. Det er ingen ringere enn Manfred Eicher, en av de helt store "guruene" innen denne musikksjangeren, som skal stå for produksjonen.
– Dette blir stort, og jeg gleder meg til å møte legenden Manfred Eicher, sier Mistereggen.

Kjempestore i USA

Trio Mediæval er kjempestore i USA, der de har hatt flere vellykkete turneer. De har over lang tid ligget på bestselgerlistens toppsjikt – på Billboard Classical Traditional Chart i USA der artister som André Rieu, Hillary Hahn, Cecilia Bartoli og Roger Waters er "naboer" på lista.
På sin kritikerroste tredje CD, "Stella Maris", framfører den norsk-svenske trioen engelsk og fransk musikk fra det 12. og 13. århundret, samt "Missa Lumen de Lumine" av den koreanske samtidskomponisten Sungji Hong.
– Dette klosteret i Sveits er det plateselskapet ECM og produsentlegenden Manfred Eicher som har valgt med hensyn på ekte akustikk, forklarer Mistereggen.

Festspill og USA-turne

Innimellom oppdragene i KORK skal Birger Mistereggen følge med og opptre sammen med Trio Mediæval resten av dette året.
– Lørdag 26. mai er vi booket inn for konsert i Håkonshallen under festspillene i Bergen. Der blir det norske folketoner og middelalderballader, sier Mistereggen, som skal traktere slåttetromme og munnharpe.
Til høsten slippes CD-en som Mistereggen nå er med på å spille inn i Sveits, og da står nok en USA-turné for døren. Denne gang med Mistereggen som gjestespiller i Trio Mediæval.
– Jeg kjenner ikke detaljene i turnéprogrammet, annet enn at jeg vet det blir besøk både til Los Angeles og selveste Carnegie Hall i New York City, sier Mistereggen.
PS: To utvalgte munnharpespillere sto for folketonene på Slottet under gjestenes ankomst til Kong Haralds 70-års feiring lørdag kveld. Den ene av disse to var Birger Mistereggen fra Rendalen.