Bergenseren spankulerer rundt på tunet på Nes sammen med sine fire høner og har det som plommen i egget. Endemål for den spesielle ferieturen er småbruket Gotland i Amerikavegen. Der bor Norbjørg Hjelmbrekke som også har fire høner, og hønetreffet er ikke tilfeldig.

Ga dem lovnader

– Jeg måtte love hønene at de skulle få se Mjøsa og Skibladner. Jeg har også lovet dem at de skal få se Hardangervidda, men det må bli på hjemturen.


Det er ikke første gang Jan drar på ferietur med hønene fra Bergen til Nes. Turen tilbringes i en pappeske, og de la til og med egg i løpet av kjøreturen.

Møttes i Spania

– Norbjørg og jeg traff hverandre på en fjelltopp i Spania. Hun bor på Nes og jeg bor i Os ved Bergen. Om vinteren bor vi sammen i Spania.

– Og hønene, hvordan forklarer du det?

– Norbjørg har hatt høner i mange år, og jeg trodde aldri at jeg skulle få noen høner. Men de er så sosiale, sier 75 åringen. Han har hentet fram den lille røde spaden som er synonymt med mat. Åtte høner fotfølger han ut på plenen mens de kakler forsiktig. De er ganske så siviliserte, ingen egger til strid.

– En opplevelse

– Jeg hadde aldri trodd de var så sosiale, det er en opplevelse. I Bergen har jeg et 200 kvadratmeter stort område hvor de holder til. Flere ganger daglig går jeg ned og snakker med dem, og da har vi en hyggelig passiar.


At Jan har godt håndlag med sine høner er hevet over enhver tvil. En høne blir klødd på ryggen, og viser med kroppsspråket at det setter hun stor pris på.

Individualister

– Hønene er individualister og de har et kroppsspråk. De er forskjellige fra år til år, sier Norbjørg.

– Dette er økologiske høner som lever det gode liv på landet, sier Jan og forteller at de åtte hønene ikke har hatt noe problem med å omgås. En av hønene har tydeligvis ekstra omsorg for de andre, og gjør stadig noen ekstra runder for å se at alt er som det skal. En annen høne er den største individualisten. Hun foretrekker å ligge i solveggen nedenfor huset.

– Og hvordan ender hønelivet?

– Når høsten kommer, ender de i gryta. Men da tenker jeg at de har levd et godt økologisk hønseliv, sier Norbjørg og snakker om de fire «nesningene».

Jan er ikke like avslappet når det gjelder å kvitte seg med familien:

– Jeg gir de bort når det er tid for det. Og er muligheten der for at jeg kan få de tilbake til våren så er det et pluss.

– Amerikavegen?

– Området her lå tidligere under prestegården. Fordi det var et godt stykke unna prestegården, ble det slik at folk nesten følte det som ei Amerika-reise å komme hit, derav navnet forklarer Norbjørg.