Overlevende: – Jeg har uansett et bedre liv enn ham

Anders Behring Breivik i retten torsdag. -Mitt liv er uansett bedre enn hans, sa et av Utøya-vitnene om Breivik i retten – til tross for at den unge mannen fortsatt sitter i rullestol og mangler et bein og en arm på grunn av Breivik.

Anders Behring Breivik i retten torsdag. -Mitt liv er uansett bedre enn hans, sa et av Utøya-vitnene om Breivik i retten – til tross for at den unge mannen fortsatt sitter i rullestol og mangler et bein og en arm på grunn av Breivik. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mohamad Hadi Hamed (21) måtte amputere en arm og et bein etter å ha blitt skutt tre ganger på Utøya. Men han mener uansett at gjerningsmannens liv er verre enn hans eget.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

21-åringen fra Brumunddal lå i koma fram til begynnelsen av september og er fortsatt innlagt til rehabilitering ved Sunnaas sykehus. Han ga sin forklaring i retten torsdag sittende i rullestol, men kunne stolt fortelle at han nylig klarte å reise seg på egen hånd igjen.

Les mer om 22. juli-saken på vår temaside om saken her.

– Skal ikke hindre meg i å leve videre

– Det har vært den vanskeligste perioden i mitt liv, svarte han kort da aktor Svein Holden spurte ham om hvordan tiden har vært.

– Hvordan går det med deg i dag? ville Holden vite.

– Jeg begynte etter hvert å tenke at alt som har skjedd, ikke må hindre meg i å leve videre. Så tenker jeg på hvor han er i dag og hvor jeg er. Jeg er på et sykehus, og uansett problemene jeg har opplevd, så lever jeg et bedre liv enn ham, sa Hamed med henvisning til Anders Behring Breivik.

Hans bistandsadvokat, Nadia Hall, spurte ham om progresjonen hans fra han våknet opp fra koma.

– Til å begynne med måtte jeg bli matet. Det første målet jeg satte meg, var at jeg måtte begynne å spise selv. Etter det har jeg satt meg mange mål og nådd en god del av dem, sa Mohamad Hadi Hamed, som forklarte seg via en tolk.

Ble skutt – trodde han var i Irak

Etter at Mohamad Hadi Hamed ble skutt på Utøya ropte han på hjelp på arabisk.

– Jeg var sikker på jeg var i Irak, for jeg trodde aldri dette kunne skje i Norge, forklarte han i retten.

21-åringen kom til Norge fra Bagdad for tre år siden. I retten torsdag beskrev han hvordan Anders Behring Breivik begynte å skyte på ungdommene ved pumpehuset. Han la seg ned på bakken med hendene beskyttende over hodet og ble skutt først i beinet og i skulderen – noe senere i buken.

Les mer om 22. juli-saken på vår temaside om saken her.

– Jeg prøvde å holde meg våken, for jeg visste at jeg ikke ville våkne igjen hvis jeg mistet bevisstheten. Jeg begynte å snakke til meg selv og sa at «greit, nå må jeg tåle denne smerten. Jeg skal dø en gang, men ikke på Utøya og ikke nå,» forklarte han via sin tolk i retten.
Da Breivik hadde gått, så han flere personer maltraktert av skuddene. 21-åringen beskrev i retten at han først begynte å rope på hjelp på morsmålet da han så en båt nærme seg.

Besvimte og gikk i koma

– Jeg så døde mennesker rundt meg, og det føltes som en eksplosjon bare jeg hadde overlevd. Jeg trodde først jeg var i Irak, for jeg tenkte at det er helt umulig at noe sånt kan skje i Norge. Men så skjønte jeg at det var feil, så jeg begynte å rope på norsk, forklarte han.

Han ble fraktet over til landsiden i båt, hvor han møtte bestevenninnen til sin bror, som holdt ham våken og forsikret ham om at broren ikke var skadd. Da han kom på sykehuset, besvimte han og gikk i koma.

– Jeg følte at nå er oppgaven min ferdig. Nå er jeg i legenes hender, så nå kan jeg ikke holde ut lenger, sa 21-åringen, som var blant de aller hardest skadde på Utøya.

Les mer om 22. juli-saken på vår temaside om saken her.

Artikkeltags