Siktet etter «mafiaparagrafen»

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Tolv jegere i Hedmark ble pågrepet i en stor politiaksjon i dag, siktet for alvorlig miljøkriminalitet og etter den såkalte mafiapragrafen.

DEL

Førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser.

Foruten å pågripe de 12 siktede fra kommunene Elverum, Engerdal, Stor-Elvdal og Trysil har de rundt 70 politifolkene som deltok i aksjonen gjort beslag hos de siktede, blant annet av telefoner, pc-er og ipader, av våpen og annet som kan brukes som bevis mot de siktede som politiet mener har jobbet organisert for å drepe ulv.

– Gjennom flere tiår, kanskje så langt tilbake til 1980 – 1990-tallet har vi hatt mistanke om at organiserte miljøer har tatt ut ulv ulovlig, sa Istad under dagens pressekonferanse.

1
TOLV PÅGREPET: Tolv personer ble tirsdag pågrepet, mistenkt for ulovlig ulvejakt i Hedmark. Det opplyste politiadvokat i Hedmark politidistrikt Henning Klauseie og førstestatsadvokat i Økokrim Tarjei Istad på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. (Foto: Kjetil Brorson Dahl)

SE VIDEOINTERVJUER MED POLITIET OG ROVVILT-
FORKJEMPERNE I VIDEOVINDUET ØVERST I SAKEN!

Halvparten borte

Gjennom like lang tid har forskerne, gjennom prosjektet Skandulv og miljøet ved Høgskolen i Hedmark overvåket og talt ulv.

– De konkluderer med at annenhver ulv dør på grunn av ulovlig jakt, fortsetter Istad.

– I disse årene har vi fått mange tips, men de har ofte vist til gamle hendelser, de forteller ikke når, hvor og hvem som har skutt, og tipseren vil være anonym, og ikke stå fram i retten. Det er bred politisk enighet om at det skal være ulv i Norge. Denne vinteren har Økokrim etterforsket saken i samarbeid med Politiet i Hedmark. Det har ledet til et gjennombrudd som har ført til dagens aksjon, sier Istad.

11 års strafferamme

De 12 er alle siktet for alvorlig miljøkriminalitet, med en strafferamme på seks år.

De er siktet for ulovlig felling av ulv eller forsøk på ulovlig felling.

– Med det mener vi at de jaktet, skjøt og bomma, forklarer Istad.

I tillegg er de 12 siktet for organisert kriminalitet, den såkalte  «mafiaparagrafen», noe som øker strafferammen med fem år.

Hvor mange ulver de kan ha skutt ville ikke politiet ha noen formening om i dag.

– De siktede har stort sett rene rulleblad, men politiet kjenner til noen fra tidligere jaktsaker. Noen er også domfelt for ulovlig jakt, sier Henning Klauseie.

Felles for de 12 pågrepne er at de er jegere. Ellers er de, ifølge politiet, ei sammensatt gruppe menn i 40-50-åra, unge og eldre.

Fem av de pågrepne ble avhørt i dag.

Nå skal politiet gjennomgå store mengder beslaglagt bevismateriale.

– Vårt inntrykk er at de pågrepne følger ulvene, ser etter spor og varsler hverandre om ulvens bevegelser. Vi håper å finne elektroniske bevis i det beslaglagte materialet, sier Istad.

Det vil bli tatt stilling til eventuell varetektsfengsling i slutten av uka. Som forsvarere er oppnevnt advokatene Helge Næss Rustad, Helge Hartz, Jostein Løken og Jon Arild Aasen.

Dag Bjørndahl
Dag Bjørndahl (Foto: Kjetil Brorson Dahl)

– Et gjennombrudd

– Endelig gjør autoritetene noe med ulovlig ulvejakt, sier Dag Bjørndahl, leder i Aksjonen Rovviltets Røst.

Han kaller dagens storaksjon for et gjennombrudd, og likte det han så fra bakerste benk i kantina på Politihuset i Elverum i dag.

Han synes det er interessant at Statens Naturoppsyn (SNO) ser ut til å ha vært holdt helt utenfor etterforskningen som har pågått siden i fjor.

– Vi er veldig mye ute, og har observert at det har vært noe på gang. Ulovlig ulvejakt har pågått over lang tid. Det er godt autoritetene gjør noe for å stoppe det, sier Bjørndahl.

Han og de aktive blant aksjonen 400–500 medlemmer er mye ute i konfliktfylte og belasta områder for å prøve å beskytte rovviltet.

– Vi ser det virker preventivt at vi er synlig til stede i disse områdene, sier Bjørndahl.

Han og medlemmene i Aksjon Rovviltets Røst har også bidratt til politiets arbeid med tips.

– Vi tipset om en ulvefelling på et konkret sted i Julussdalen i 2011, men da ble det ikke gjort noe. Nå håper vi politiet har tilstrekkelig bevis, sier Dag Bjørndahl.

SE VIDEOINTERVJUER MED POLITIET OG ROVVILT-
FORKJEMPERNE I VIDEOVINDUET ØVERST I SAKEN!

SE HELE PRESSEKONFERANSEN HER:

LES OGSÅ:

Artikkeltags