Har bedt om at ulven blir sporet med GPS

Artikkelen er over 3 år gammel

Åmot kommune har sendt brev til Miljødirektoratet og ber om ulvetiltak snarest mulig.

DEL

Etter at det har blitt observert flere ulver rundt gården til Inger Marie og Ole Bekkevold på Nordre Stener i Osen, ønsker Åmot kommune at ulven spores.

I et brev til Miljødirektoratet har de gått igjennom hendelsesforløpet, og beskriver at det nå er nødvendig å sette i gang strakstiltak.

LES OGSÅ: – Det er veldig spesielt

– Det ble søkt muntlig fellingstillatelse den 14. februar. Nå er den akutte fare for skade på dyr på Nordre Stener i Osen borte, og et argument og formål med uttak av ulv faller bort, skriver ordfører Espen Andre Kristiansen og Jesper Engel, enhetsleder for landbruk i Åmot kommune i brevet til Miljødirektoratet (MD).

Allikevel ønsker de at noe blir gjort med den nærgående ulven, som nå er på veg østover mot Trysil-grensa. Det er ingen garanti for at ulven ikke kommer tilbake til Nordre Osen, og tidligere erfaringer viser at ulven ofte kommer tilbake der den har vært før.

LES OGSÅ: – Vi lokket ikke til oss ulven med reveåte for å få fellingstillatelse

– Vil man unngå eller minske sjansen for næringssøk på gårder, eller nysgjerrig ulv er det nærliggende å tro at ulven må få en negativ opplevelse (ubehag/frykt) forbundet med nærhet til mennesker og bufe, skrives det i brevet.

Statens Naturoppsyn befant seg på gården i fire netter, i håp om å gi ulven en negativ opplevelse av å være i nærheten av mennesker ved hjelp av signalpenner med knallpatroner og plastpatroner til hagle.

– Meningen var å skremme bort ulven, men uheldigvis fikk ikke SNO-personalet anledning til å benytte seg av dette, forklares det i brevet.

Kristiansen og Engel mener etter hendelsen at det nå er på tide at det blir iverksatt effektive tiltak mot den nærgående ulven, også siden ulv fra Slettåsflokken har vært nærgående tidligere. Både i 2011 og 2012 er ulven observert tett på befolkning, henholdsvis i Slettås i Trysil, og Nordre Osen.

– Det må være hensiktsmessig å få GPS-merket lederparet (forvaltningsmerking), og at SNO følger med på hvor ulven befinner seg. Da vil de kunne være i forkant når ulven nærmer seg tettsteder og gårdsbruk med dyr, slik at strakstiltak raskt kan settes i verk, skriver Kristiansen og Engel i brevet.

En slik GPS-merking vil også kunne komme til nytte når dyr blir sluppet på innmarksbeite til våren og videre ut over sommeren.

– Vi ber Miljødirektoratat om å sette i verk adferdsendrende tiltak på ulvene i Sletåsflokken, som beskrevet over, og snarest mulig, avslutter de med.

Artikkeltags