– Helt ute av kontroll

– Forvaltningen har ikke kontroll. Slike hendelser er helt uakseptable, sier stortingsrepresentant Gunnar Gundersen, som i helga besøkte Nini Lauten i Åsnes. Her er de ved kadaverhaugen etter ulveangrepet natt til fredag.

– Forvaltningen har ikke kontroll. Slike hendelser er helt uakseptable, sier stortingsrepresentant Gunnar Gundersen, som i helga besøkte Nini Lauten i Åsnes. Her er de ved kadaverhaugen etter ulveangrepet natt til fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Rovviltforvaltningen har fått et oppdrag de ikke makter. De praktiserer en rovviltpolitikk strengere enn enkelte tolker bibelen. Vi ser resultatet av det.

DEL

Det sier stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) etter et besøk hos Nini og Borge Lauten på Sønsterudmoen i Åsnes i helga.

Der så han på kadaverhaugen etter ulveangrepet på inngjerdet innmarksbeite rundt husveggene på garden.

Sju lamunger ble drept og like mange så hardt skadet at de måtte avlives.

Les også: - Høl i hue å utrydde ulven

Ute av kontroll

Gundersen mener at forvaltningen ikke har kontroll på bestandsutviklingen

– Det eneste de ser ut til å oppnå, er at konfliktnivået eksploderer. Det er fortvilet å se hvor vanskelig det er å få Stortinget til å innse hvor dramatisk denne politikken er for dem som blir berørt. Det er utrolig at vi har en forvaltning og en fylkesmann som ikke er opptatt av å fortelle Stortinget om dramatikken i dette. I stedet romantiseres det og forsøkes skjult hvor sterkt det påvirker mennesker å få dette tett innpå seg. Det er uakseptabelt, sier Gundersen.

Les også: Vil fjerne ulven

Ikke et reservat

Han understreker at Stortinget ikke har vedtatt at ulvesonen skal bli et reservat.

– Stortinget har aldri vedtatt at ulv og rovvilt skal ha fortrinnsrett i folks nærområder og inne i boligområder. Derimot har Stortinget vedtatt at det fortsatt skal gjelde en todelt målsetting i hele landet. Hvor skal man da ha beitedyr når de ikke er sikre i et inngjerdet område midt i et boligområde, spør Gundersen.

Les også: Ulv tok 14 sauer utenfor fjøsveggen i Gjesåsen

Meningsløst

Han mener at det er meningsløst at det ikke gis fellingstillatelse umiddelbart.

– Det er helt uakseptabelt. Vi vil ikke gi rovvilt fritt leide inn i folks boligområder. Nå får forvaltningen svare på hvordan de vil sørge for at den todelte målsettingen skal oppnås og opprettholdes, sier Gunnar Gundersen.

Hos Lauten på Sønsterudmoen savne man ytterligere noen lam i tillegg til de 14 som gikk tapt i ulveangrepet natt til fredag.

Et sauehode ble funnet langt unna beitet der massakren foregikk.

– Det ble funnet på veg ned mot Flisa-elva. Det betyr altså at ulven eller trolig ulvene, som var her, går over alt. Det er ubegripelig at myndighetene vil ødelegge det vanlige folk prøver å få til for å klare seg, sier en skuffet og harm Nini Lauten.
 

Artikkeltags