Tror bjørnen vil slå til igjen - resultatløs jakt så langt

UTRYGT: Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på ulv og bjørn etter flere dokumenterte skader på sau som beiter i Hamar, Ringsaker og Løten i sommer. Hittil har fellingsforsøkene vært resultatløse.

UTRYGT: Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på ulv og bjørn etter flere dokumenterte skader på sau som beiter i Hamar, Ringsaker og Løten i sommer. Hittil har fellingsforsøkene vært resultatløse.

– Vi vet at det er bjørn i området. Det er bare et spørsmål om når den slår til igjen, sier Per Lindholt, leder i Løten og Vang beitelag.

DEL

Onsdag 26. juli går fellingstillatelsen ut på bjørnen som knyttes til 34 dokumenterte skader på sau i beiteområdene i Ringsaker, Hamar og Løten hittil i sommer.

To sauer som ble funnet i området mellom Narsætra og Savalsætra i Løtenfjellet sist fredag, er de hittil ferskeste sporene etter bjørnen.

Antatt skadedato er 20. juli, opplyser Rannveig Helgesen, rådgiver hos Fylkesmannen i Hedmark.

– Det er gitt fellingstillatelse, men så lenge det ikke er ferske spor eller skader, er det ikke noe for fellingslaget å gå etter, sier hun.

Både ulv og bjørn

Det samme gjelder for fellingstillatelsen for ulv som er forlenget fram til 3. august i deler av Hamar, Ringsaker, Løten, Elverum og Åmot. Siste spor etter ulven er fem lamunger som ble funnet på Bringebu lengst nord i Hamar kommune sist torsdag.

– Akkurat nå er det stille. Vi håper det vedvarer, sier Thormod Steenberg, leder for det kommunale fellingslaget.

Han bekrefter at innsatsen så langt har vært resultatløs, men at fellingslaget er klart til å rykke ut hvis det dukker opp nye skader innenfor fellingstillatelsene som er gitt.

Frykter nye funn

Medlemmene i Løten og Vang beitelag har sluppet om lag 1.900 sauer og 3.000 lam på beite i sommer.

Per Lindholt regner med at tapene er vesentlig større enn det som hittil er dokumentert.

– Det ligger trolig flere kadaver i området. De kan være veldig vanskelig å finne, selv om det brukes hund, sier han.

Lindholt regner også med at det vil komme nye angrep på beitedyra.

– Bjørnen er i området. Det kan skje om fire dager eller om fjorten dager. Det kan være samme bjørn som står bak alle skadene i sommer, eller det kan være flere. Det eneste som er sikkert, er at det ikke er noe som er sikkert, sier lederen for beitelaget.

Han vil sende søknad om forlenget fellingstillatelse, så lenge sauen ikke er trygg i de prioriterte beiteområdene.

– Situasjonen er ille, fastslår Per Lindholt.

Artikkeltags