- Vil følge meg for alltid

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Odd Arne Ås ble feilaktig siktet i ulvesaken. Nå er han tilkjent 25.000 kroner i oppreisning – en sum han mener for liten.

DEL

– Det er bra at jeg får erstatning, men summen er for liten. Med tanke på det jeg har vært gjennom burde summen vært høyere. 25.000 kroner blir en slags symbolsk sum, sier Odd Arne Ås til Østlendingen.

Ville ha 100.000 kroner

Som en av 12 personer ble storelvdølen Ås siktet for ulovlig ulvejakt i april. Siktelsen ble senere frafalt, da det viste seg at Ås hadde bedrevet lovlig lisensfelling av ulv.

I samråd med sin advokat, Jostein Løken, søkte Ås erstatning på 100.000 kroner, samt 8.000 kroner i godtgjørelse for innleid arbeidskraft til Ås' sportsbutikk på Koppang.

LES OGSÅ: Legger fram 59 samtaler

Summen ble altså vesentlig lavere.

– Det blir ikke aktuelt å forfølge denne saken ytterligere. I så fall må jeg anlegge sak – med alt det innebærer. Det er jeg ikke interessert i.

Utførte jobber for staten

Advokat Jostein Løken påpeker at Ås i flere år har utført oppdrag for det offentlige – som lisensjeger. Han deler sin klients oppfatning av at oppreisningssummen er for lav.

– Han har jobbet for staten, og har vært lisensjeger og blir utsatt for en uberettiget mistanke, pågrepet og satt i arrest. Han føler at dette kommer til å prege livet hans i lang tid framover, sier Løken til NRK Hedmark og Oppland.

LES OGSÅ: Gro Anita ble sjukmeldt i et halvt år etter at mannen ble tatt i ulveaksjonen

Ås har tidligere uttalt seg svært kritisk om måten politiet gikk til aksjon på.

– Jeg har blitt krenket på en svært alvorlig måte, politiet har ransaket mitt hjem, de har telefonavlyttet meg over lang tid og invadert mitt privatliv. Det hele har vært et smertefullt overtramp.

– Selv om jeg hele tiden har visst at jeg er uskyldig, har den alvorlige siktelsen fått meg til å føle meg som en kriminell, sa Ås til Østlendingen da siktelsen ble frafalt senere i april.

All respekt er borte

Han gjentar mye av kritikken over et halvt år senere.

– Tilliten og respekten jeg hadde – og som man bør ha – for politiet er borte, og den kommer aldri tilbake. Jeg trodde at jo lenger opp i systemet en kom, jo flinkere var folk. Det stemmer ikke med min oppfatning av politiet og Økokrim. Jeg er fryktelig skuffet over at dette ikke får noen konsekvenser for dem, sier Ås – og legger til:

– Dette henger med meg, jeg blir ikke helt ferdig med saken. Jeg tror vel egentlig den vil følge meg for alltid.

LES OGSÅ: – Har skremt jegere mot ulovlig jakt

41-åringen beskriver en utfordrende hverdag i etterkant av ulvesiktelsen og frafallelsen av denne.

– Jeg hadde nettopp startet opp sportsforretning på Koppang da dette skjedde rett før påske. Det var ikke akkurat noen ideell situasjon at jeg som daglig leder ble borte midt i en av de travleste periodene i året. Jeg måtte leie inn ekstra folk, men dette har jeg altså ikke fått dekket.

– Ferdig som lisensjeger

Under politiets ransaking hjemme hos Ås kom det fram at ett av hans tre våpen ikke var forsvarlig innlåst i våpenskap. Samtlige våpen ble beslaglagt og er fortsatt i politiets varetekt. Ås fikk et forelegg på 12.000 kroner.

– Hvor denne saken står, vet jeg rett og slett ikke. Jeg har ikke hørt et pip fra politiet i etterkant. Men jeg har ikke vedtatt forelegget, og forventer vel egentlig at det blir en sak ut av dette, sier Ås.

LES OGSÅ: Slik jaktet Økokrim på fellende bevis

Som nevnt har han hatt offentlige verv som lisensjeger både i fylkes- og kommunal regi. Han ser ikke for seg at det blir noen flere slike oppdrag i framtida.

– På grunn av saken som endte med våpenbeslag, står jeg ikke lenger på lista for det kommunale fellingslaget. For meg virker det som om dette vil stå seg for all framtid, og at jeg derfor ikke kommer til å delta på lisensjakt igjen, sier Ås.

Ø-TV: Odd Arne Ås tar bladet fra munnen, her er hans historie

Artikkeltags