– Antall ulveynglinger ikke viktig

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Antallet ulveynglinger i Norge har lite eller ingenting å si for antallet sauer som blir tatt, ifølge rovdyrforsker Petter Wabakken.

DEL

– Den brede forskningen vår viser at det er svenske streifdyr som tar sauen, ikke ulver som har dannet faste revir i Norge. Ulver som yngler er stasjonære. Jeg har ikke et tilfelle på ulvetisper som har forlatt eget område på 13 år, sier Wabakken.

I går la han fram en bred dokumentasjon under roviltkonferansen i Hamar.

Vandrer fra øst

Forskningen viser at ulv lengst øst i Sverige vandrer inn mot Norge, mens ulv fra Norge vandrer østover mot Sverige. En del slår seg sammen, andre streifer inn i Norge og tar seg over Glomma. Det er disse streifdyrene som tar sau.

Petter Wabakken viste til at verken Gråfjellflokken (2001-2004) eller Osdalen-flokken (2007-2010) tok noen sauer på utmark.

– Ulveskadene på utmark i Rendalen har økt etter at ulverevirene ble fjernet. Fra 1999–2004 ble det bekrefter 113 drepte sauer på utmark i Rendalen. I perioden 2005–2010 var tallet mer enn doblet; til 284 bekreftet ulvedrepte sauer.

– Hva beviser dette?

– At det er streifdyrene som tar sauen, ikke ulvene som har dannet revir. De livnærer seg i stor grad av elg. Flere ulveflokker går selvsagt utover elgstammen, flere jakthunder vil bli tatt og frykten for rovdyr blir større. Men med hensyn til sauetap er det streifdyrene som er det store problemet, sier Wabakken.

Skeptisk til soner

Han har selv vært skeptisk til den norske sonepolitikken, rett og slett fordi antall ynglinger beviselig ikke har innvirkning på sauetapene.

– Skal vi komme noen veg, må det til et bredt og godt samarbeid med svenskene. Vi må ha en samordnet forvaltning. Derfor er det bra at det nye rovdyrforliket venter med ulven til svenske og norske myndigheter har blitt enig om felles politikk, sier Wabakken.

Les også: – Svenskene manipulerer med ulv, Rovdyrtillit til Nergård

Artikkeltags