Fire nye helnorske ulver i Norge oppdaget

Galventispa har ifølge Rovdata etablert seg i eidskogsområdet, men det er usikkert om hun også har slått seg ned på svensk side av grensa.

Galventispa har ifølge Rovdata etablert seg i eidskogsområdet, men det er usikkert om hun også har slått seg ned på svensk side av grensa. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Siden nyttår har det blitt oppdaget fire nye helnorske ulver. Samtidig har flere dødd av forskjellige årsaker.

DEL

Rovdata la i dag fram en ny foreløpig rapport fra Høgskolen i Hedmark. Den viser at det i midten av februar var mellom 25 og 27 helnorske ulver i Norge.

Del

– Reell nedgang i antall ulver

Totalt har fire ulver forsvunnet fra den norske ulvebestanden siden nyttår.

– De største endringene siden nyttår er at den gamle hannen i osdalsreviret og det nye paret som etablerte seg her har blitt skutt i forbindelse med lisensjakt. Det har ført til et mindre helnorsk revimarkerende par og til sammen tre færre ulver som kun lever i Norge, sier Morten Kjørstad i Rovdata.

I tillegg ble det påkjørt en ulv i Slettås 6. januar.

Siden nyttår har det blitt påvist to nye ulver i kynnareviret og en linnekleppenreviret i Østfold. I tillegg er en ny ensom ulv i Aust-Agder oppdaget.

– De tre ulvene i kynna- og linnekleppenreviret er ikke nye individer. Ulver slår seg ikke bare ned i en flokk. Økningen i antall dyr skjer kun gjennom fødsler. Dyra som har dukket opp har vært der hele tiden, de har bare ikke blitt oppdaget før nå, slår Kjørstad fast.

Ulven i Aust-Agder mener han kan ha vandret inn i landet i senere tid.

– Sammenliknet med tidligere målinger er ulvebestanden i Norge er relativt stabil. Reelt sett har det vært en nedgang i antall helnorske ulver. Tidligere år har målingene hatt store avvik. I rapporten som kom ved nyttår hadde vi et sprik på fem til seks dyr. Nå anslår vi at det er mellom 25 og 27 helnorske dyr, et interval på kun to dyr. Bestanden er relativt stabil, men totalt sett er det likevel en nedgang, sier Kjørstad..

Galventispa i Eidskog

I slutten av januar ble det ifølge Rovdata også påvist et nytt revirmarkerende par i eidskogsområdet.

– Paret ble oppdaget i slutten av januar og har trolig revir på begge sider av svenskegrensa. DNA-analyser har påvist at tispa i paret er den såkalte «Galventispa». For å avklare om reviret til paret er norsk eller et delt grenserevir, vil Høgskolen i Hedmark gjennomføre ytterligere sporinger i området, sier Kjørstad.

Så langt i vinter er det ikke påvist intakte foreldrepar i noen av de tre helnorske ulverevirene hvor det i 2010 ble født valper.

– Spor i snøen i slettåsreviret og visuelle observasjoner i Linnekleppen, tyder imidlertid på at det er to voksne dyr til stede i disse flokkene, sier prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark, Petter Wabakken.

Han forventer at det vil bli påvist flere ulver med revir på tvers av riksgrensa utover vinteren.

Artikkeltags