Gå til sidens hovedinnhold

– Kan nå målet om tre
ynglende ulvepar i år

Artikkelen er over 10 år gammel

Petter Wabakken og hans team ved Høgskolen i Hedmark har gjennom prosjektet Rovdata dokumentert to ynglende ulvepar i Norge. Han utelukker ikke et tredje innen året er omme.

Dersom det skulle skje er Stortingets mål om tre ynglende ulvepar i Norge oppnådd. Tidligere i år fikk et ulvepar i Kynnareviret et rekordstort kull, da elleve ulvevalper så dagens lys

Det er ifølge Wabakken første gang så mange valper har blitt dokumentert i et kull i Skandinavia.

Les også: Krever erstatning for 9.150 sau– Reguler rovdyrbestanden hardereVil styrke overvåking av rovdyr, Ingen kontakt med kynnahannen ennå, Flere ulver i Norge, Mottar ikke radiosignaler fra Kynna-hannen, – Ulveangrepet kunne vært unngått

– Seks ulver sporet

Kynnareviret befinner seg i de østlige delene av kommunene Elverum, Våler og Åsnes.

Også i Slettåsreviret i nordvestre Trysil er det dokumentert ynglende ulv i år.

– Hittil i vinter er seks ulver i flokk sporet på snø i dette reviret. Det er fire valper og et foreldrepar, sier Wabakken.

– Hvor mange valper har totalt kommet til verden i Hedmark og Norge i løpet av 2010?

– Det er for tidlig å si noe om det ennå. For å kartlegge det må vi bruke hele vinteren. Vi er fornøyde med å få kartlagt den nye ynglingen på Slettås. Den har ikke vært kjent før nå, svarer han.

– Sannsynlig med ytterligere kull

Wabakken sier det er særlig to områder hvor en tredje – og eventuelt fjerde – yngling kan finne sted i Norge.

– Mest sannsynlig er det på Linnekleppen i Østfold, men også i Julussareviret i Elverum og Åmot. Også her kan det komme en yngling i år. Det kom meldinger som kunne tyde på det i sommer, men så langt har vi bare sett spor etter to dyr, sier Wabakken.

Han forklarer at det ikke nødvendigvis betyr at det ikke finnes valper i Julussareviret.

– Det er veldig vanlig å se spor etter kun foreldrene i veldig lang tid. Plutselig dukker valpene opp. De oppholder seg lenge i et langt mindre område enn foreldrene, sier Wabakken og legger til at Julussareviret er det eneste stedet det kan være en helnorsk yngling i år som så langt ikke er oppdaget ennå.

– Dersom nålet om tre årlige ynglinger nås, er det i så fall første gang det skjer, sier han.

Kommentarer til denne saken