Opposisjonen presser regjeringen i ulvedebatten

Venstre er det eneste partiet som vil ha høyere ulve- og bjørnebestander. Partiet vil ha ti årlige ynglinger for ulv, mot tre i dag, og 20-25 for bjørn (15 i dag).

Venstre er det eneste partiet som vil ha høyere ulve- og bjørnebestander. Partiet vil ha ti årlige ynglinger for ulv, mot tre i dag, og 20-25 for bjørn (15 i dag). Foto:

Av og
Artikkelen er over 9 år gammel

Opposisjonspartiene på Stortinget forventer at regjeringen blir enig med seg selv om hvor store ulve- og bjørnestammer Norge skal ha før det kan bli aktuelt med et rovdyrforlik.

DEL

– Det er regjeringens oppgave å levere en sak til Stortinget. Det blir ikke noe forlik hvis ingen sier hvor posisjonene er, sier miljøpolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal.

Del

Les også: Må betale for å jakte ulv, Opprettholder vedtak om ulvefelling, Kamp om de store rovdyrene, – Galventispa funnet i Hedmark, Kjemper for rovdyr på Facebook, Krever strakstiltak i Slettås

Også Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet forventer at regjeringen kommer med en stortingsmelding om rovdyr.

Men regjeringspartiene SV og Senterpartiet står langt fra hverandre i spørsmålet om hvor mye ulv og bjørn det skal være i Norge i framtiden. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) ønsker et bredt forlik om bestandsmålene i Stortinget, og møtte torsdag miljøkomiteen.

– Vanligvis blir vi beskyldt for å tre regjeringens meninger nedover hodet på Stortinget. Nå forsøker vi det motsatte, og kommer med en åpen holdning og inviterer til en konstruktiv dialog. Vi håper at dialogen kan fortsette, sier Solheim.

– Taktikk og spill

Frps talsmann Ketil Solvik-Olsen mener Solheim viste en provoserende arroganse, og forlot rovdyrmøtet før det var slutt.

– Solheim forsøker å skjule at det er fullstendig kaos internt i regjeringen i denne saken. Det fratar ham ikke ansvaret for å fremme saken på en ordentlig måte ovenfor Stortinget, sier Solvik-Olsen. Også Venstre-leder Trine Skei Grande mener at Solheims invitasjon er spesiell.

– Her virker det som de ikke klarer å komme til enighet, og vil dra Stortinget inn i regjeringens interne uenigheter. Dette har allerede Frp uttalt at de ikke vil bidra til, og det er den rådende oppfatningen blant oppo sisjonen, sier Grande.

Sp-talsmann Knut M. Olsen er derimot overrasket over at opposisjonen ikke utnytter muligheten til å være med på å utforme norsk rovdyrpolitikk.

– Nå er dette en helt åpen sak, og de har mulighet for å påvirke politikken. Jeg hadde forventet at opposisjonen hadde tatt imot denne invitasjonen, sier han.

Vil ha mer ulv

Men om opposisjonen står samlet i kravet om en stortingsmelding, er de ikke på linje når det gjelder selve bestandsmålet for store rovdyr som ulv og bjørn.

Venstre er det eneste partiet som vil ha høyere ulve- og bjørnebestander. Partiet vil ha ti årlige ynglinger for ulv, mot tre i dag, og 20-25 for bjørn (15 i dag).

– Norge har ikke levedyktige b estander av bjørn og ulv, og følgelig må målene økes dersom vi skal følge naturmangfoldloven, sier Skei Grande.

Også miljøvernministeren vil ha mer ulv mens Sp er helt klare på at rovdyrbestandene må reduseres fra dagens nivå. Både Frp og Høyre vil trolig støtte det. Høyre har uttrykt ønske om å gå gjennom hele rovdyrpolitikken, og ikke bare se på bestandsmålene.

– Vi ønsker å evaluere konsekvensene av dagens politikk. Det trenger ikke å ta lang tid, men vi må skaffe oss et grunnlag slik at vi senere kan bestemme bestandsmålene, sier Bjørn Lødemel (H). (©NTB)

Les også: Må betale for å jakte ulv, Opprettholder vedtak om ulvefelling, Kamp om de store rovdyrene, – Galventispa funnet i Hedmark, Kjemper for rovdyr på Facebook, Krever strakstiltak i Slettås

Artikkeltags