– Svenskene manipulerer med ulv

– Det er historisk at svenske myndigheter flytter ulv for å manipulere fram bedre gener, sier rovdyrforsker Petter Wabakken.

– Det er historisk at svenske myndigheter flytter ulv for å manipulere fram bedre gener, sier rovdyrforsker Petter Wabakken. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

For første gang har svenske myndigheter flyttet ulv for å få inn nytt blod og for å styrke genene i den skandinaviske ulvebestanden. Tispa har vandret forbi Elverum og oppholdt seg i deler av Hedmark.

DEL

– Manipuleringen innleder en ny æra i svensk ulveforvaltning. Den vil også få konsekvenser for norsk tenking på sikt, tror rovdyrforsker Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark.

– Hele den skandinaviske bestanden er mer innavlet enn en bestand bare bestående av søskenparinger, sier Wabakken.

Kunstig befruktning

Svenske myndigheter har i flere år vurdert ulike grep for å hindre mer innavl i den skandinaviske ulvestammen.

Kunstig befruktning, utsetting av ville, finske ulvevalper i svenske ulvekull, blande valper fra fangenskap med svenske ulvekull (valper i fangenskap har gener fra den gamle ulvestammen på 60-70-tallet); alt dette er blitt diskutert i full åpenhet, ifølge Wabakken.

Svenskene har ennå ikke konkludert, men har likevel tatt et første grep for å manipulere og styrke ulvegenene. En tispe som vandret inn i Nord-Sverige fra Finland (finsk eller russisk tispe) ble radiomerket og fulgt på vandring fra Kiruna-området og helt ned til Sveg (parallelt med Engerdal).

Her slo den seg ned før svenske myndigheter bedøvde tispa den 21. mars og fraktet den helt ned til Örebro.

Passerte Elverum

Etter en uke vandret tispa til Norge og inn i Grue Finnskog, den krysset Glomma, Vorma og vandret mot Gardermoen, her ble den stoppet av gjerder – deretter tok den vegen mot Hedmark, passerte Elverum i mai, så dro den gjennom Trysil og Engerdal og Sømådalen før den tok seg ned mot sørspissen av Femunden og vandret inn i Sverige.

Nå har den slått seg ned øst for Gutulia på svensk side og fått seg partner. Svenske myndigheter krysser fingre og håper på formering.

– Ulven har slått seg ned i et tamreinområde, men har foreløpig ikke livnært seg på rein, men på elg. Myndighetene er i dialog med samene for at de friske genene skal få spre seg, sier Petter Wabakken.

Galventispa ble for et par år siden flyttet noen få kilometer inn i den norske ulvesonen etter å ha herjet i saueflokker utenfor sonen.

Store grep

– Men det er første gang svenskene tar så store grep for å manipulere ulvestammen. Vi må regne med at flere slike og andre grep vil bli tatt. Manipulering og styrking av gener er vanlig i forhold til andre truede dyrearter. Det er ikke unaturlig at dette også vil skje med ulven.

– Bør det samme skje i Norge?

– Det må norske myndigheter selv bestemme. I Skandulv-prosjektet har vi hittil vært skeptisk til genmanipulering.

– Hvorfor?

– Fordi vi har vært opptatt av å ha en god dialog med folk i rovdyrutsatte områder. Utsetting av ulv for å styrke genene vil kunne bidra til mer ulovlig jakt og større mistro og avstand til sentrale myndigheter. Men det hjelper lite hva vi mener i Norge når svenske myndigheter så åpenlyst flytter ulv for å få inn frisk blod i den skandinaviske ulvestammen, sier Petter Wabakken.

Les også: – Antall ulveynglinger ikke viktig, Rovdyrtillit til Nergård

Artikkeltags