Gå til sidens hovedinnhold

Streifer langs grensene

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er Hedmark, Midt-Norge og Øst-Finnmark som hovedsaklig er bjørnens tilholdssteder i Norge, melder Direktoratet for naturforvaltning.

Grenseområdene mot Sverige, Finland og Russland er de mest hyppige tilholdsstedene for bjørn. Hedmark, Midt-Norge og Øst-Finnmark er de traktene hvor den ferdes mest.

De siste årene er det regirstrert mellom tre og seks årlige ynglinger av bjørn i Norge. Til sammenligning er def nasjonale bestandsmålet fastsatt til 15 årlige ynglinger.

DNA-registrering

Det er vanskelig å registrere bjørn. Dette skyldes blant annet at den går i hi og ikke setter spor i snø. Derfor ble DNA-registrering av bjørneekskrementer tatt i bruk i 2006.

Brunbjørnen er en alteter. I hovedsak spiser den maur, bær, elg og andre klovdyr, men også urter og gress. Dermed kan sau kan utgjøre en vesentlig del av dietten i områder hvor det er mye sau i utmarka.

Dette er et problem for blant annet sauebonde Tor Åsheim.

Halve året i hi

Om vinteren sover bjørnen i hi. Der går den ikke i dvale, men senker kroppstemperaturen og hjerteslagene og sover mens den tærer på fettreservene.

Hiperioden varierer mellom fem og sju måneder.

I januar og februar fødes bjørneungene i hi. Et kull består vanligvis av en til fire unger, som moren dier under vintersøvnen.

Kommentarer til denne saken