– Hit tør ingen gå

Slettåsfolket tør ikke lenger gå til skogs uten børse i frykt for å støte på ulv, og kan ikke lenger nyte friluftslivets gleder slik de har gjort før. (Arkivfoto: Linn-Irene Møller)

Slettåsfolket tør ikke lenger gå til skogs uten børse i frykt for å støte på ulv, og kan ikke lenger nyte friluftslivets gleder slik de har gjort før. (Arkivfoto: Linn-Irene Møller)

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Slettåsfolket har bedt Trysil-politikerne om hjelp til å få bukt med ulveproblemene i Slettås. Nå samler ordføreren alle politikerne til kamp, og drar til Oslo med et opprop fra lokalbefolkning og politikere.

DEL

Ulven lusker rundt husveggene i Slettås natt og dag, og lokalbefolkningen tør verken gå tur med hundene sine uten børse, bruke utmark eller la ungene leke ute. Derfor har slettåsingene invitert lokalpolitikerne i Trysil til folkemøte i grenda 27. januar i håp om å få hjelp med ulveplagen.

– Vi trenger hjelp nå, og forventer at politikere fra alle partier møter opp, sier en av initiativtakerne, Håkon Westad.

Slettåsfolket er blitt bønnhørt, for nå har ordfører Ole Martin Norderhaug samlet lokalpolitikerne til kamp. Sammen med slettåsfolket vil han lage et opprop og levere det direkte til energi- og miljøkomiteen på Stortinget, som i disse dager legger siste hånd på den nasjonale rovdyrmeldinga.

Ulvesonen må vekk

– Vi vil be om at ulvesonen blir opphevet, slik at det kan bli mulig å fjerne ulver som er til stor plage og sjenanse for folk, sier ordføreren.

Han mener det ikke skulle by på store problemer nå som bestandsmålene i forhold til ulveynglinger i Norge er nådd.

– De som jobber med rovdyrmeldinga innehar mange saklige og faglige opplysninger om ulv. Jeg mener det er svært viktig at sentrale politikere også får vite litt om hvordan folk, som ikke har noe annet valg enn å leve med ulven på trappa, har det i hverdagen, sier ordføreren.

Norderhaug har hatt møte med Tone Merete Øvergård og Håkon Westad, som er initiativtakere til folkemøtet. Ordføreren har bedt dem og resten av slettåsfolket lage et skriv der de forklarer hvordan hverdagen med ulv rundt husveggene arter seg.

– Folk er redde hele tiden. De tør ikke slippe unger og hunder av syne, og går helst ikke ut i det hele tatt og i hvert fall ikke etter at det er mørkt. Frihet til å utøve friluftsliv, som vi alle tar som en selvfølge, er ikke lenger en selvfølgelighet i Slettås. Slik kan vi ikke fortsette å ha det, sier Ole Martin Norderhaug.

Håper oppropet virker

Det begynner å bli knapt med tid før rovdyrmeldinga er ferdig. Norderhaug har avtalt møte i Stortinget dagen etter folkemøtet, og drar til Oslo 28. januar med en delegasjon tryslinger for å overlevere oppropet personlig.

– Det kan aldri ha vært meningen at noen små grendesamfunn i Trysil skal bære hele byrden for storsamfunnet for å opprettholde en ulvestamme. Det er for drøyt, sier Håkon Westad, som håper oppropet fører til et bedre liv.

Artikkeltags